» » Przepisy na zimowe łakocie

Dodatkowe opcje przeglądania

Kontakt

  • KUCHNIASKLEP
    ul. Sobieskiego 20-22
    58-500 Jelenia Góra
    Telefon: +48 504-557-555
    E-mail: sklep@kuchniasklep.pl
    NIP: 611-260-33-04
  • E-mail:sklep@kuchniasklep.pl
  • Telefon504-557-555 pn-pt - 8:00-16:00

Systemy płatności

  • PayU
  • Credit Agricole Raty

Chmura tagów

Przepisy na zimowe łakocie

Data dodania: 24-11-2017 alt
 
Przychodzi taki czas w roku kiedy temperatura powietrza gwałtownie spada, dzień nagle bardzo się kurczy. Z nieba zaczynają spadać płatki śniegu. Jest..nadeszła zima. Mamy propozycję jak wykorzystać te długie wieczory. Możecie nieco poeksperymentować w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na pyszne zimowe ciasta. Sprawdź :)
 

Piernik

Znakomity piernik, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Przepis jest prosty i szybki, surowe ciasto nie potrzebuje leżakowania, a po upieczeniu jest od razu gotowe

alt

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 ja
j 2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy do piernika
1 szklanka śmietany (18%)



Polewa z czekolady:

6 dag gorzkiej czekolady
4 dag deserowej czekolady
8 dag masła extra


Przepis:

Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Wlać śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie do zimnego dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Na końcu ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do
dwóch podłużnych foremek (9x27 cm - zmierzone dno foremki) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 1 godzinę. Po ostudzeniu pierniki polać polewą z czekolady

Polewa

Obie czekolady połamać na kosteczki, wrzucić do garnuszka, dodać pokrojone na kawałki masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą i masłem zanurzyć w większym garnku z gorącą wodą, od czasu do czasu zamieszać do momentu rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej polewy). Jeśli lubimy bardziej deserową czekoladę to możemy dać całą tabliczkę, a pominąć gorzką i odwrotnie.
 

Sernik

Przepyszny lekki sernik z nutką pomarańczy, delikatny, miękki i można powiedzieć dietetyczny, bo bez dodatku masła, bez spodu i bez polewy, wierzch jedynie lekko oprószony cukrem pudrem..

alt

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku, mielony)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
2 płaskie łyżki suchej kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania sernika


Przepis:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Jeśli używamy twaróg półtłusty to należy go zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek.
Dno tortownicy (śr. 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować.

Żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować mikserem, na najwyższych obrotach (ok. 5 minut), na gładki, puszysty krem. Następnie dodać ser (w trzech turach) i za każdym razem zmiksować, na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Potem dodać proszek budyniowy, kaszę mannę, mąkę i zmiksować do połączenia. Dodać aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką (można też krótko zmiksować mikserem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na dno piekarnika wstawić keksówkę (podłużną foremkę) z gorącą wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną.
 
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 60 minut. Po upieczeniu sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Po około 40 minutach wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie już chłodny, obkroić nożem, wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
 
 


Makowiec

Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami


alt

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
38 dag mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
5 dag cukru
szczypta soli
3 jajka
17 dag miękkiego masła


MASA MAKOWA
20 dag maku
2,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2,5 dag rodzynek
2,5 dag orzechów włoskich
2,5 dag śliwek suszonych
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
1 lyżka likieru amaretto (można pominąć)
4 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru
4 jajka

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody


Przepis:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
 
W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i zmiksować do połączenia mikserem z hakiem. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować mikserem z hakiem (można też wyrabiać ręcznie), po dodaniu ostatniego jajka miksować jeszcze 5 minut (jeśli zagniatamy ręcznie to dłużej). Na koniec dodać miękkie masło i wyrabiać dalej mikserem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni)

Masa makowa
Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach. Mak i zmielone bakalie wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
 
Następnego dnia dodać miękkie masło i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem pudrem na gęsty, puszysty krem (najlepiej mikserem na największych obrotach). Dodać do maku i wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Pieczenie
Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i podzielić na 2 części i uformować kule (lub na 3 wtedy będą mniejsze makowce). Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm (ciasto bardzo łatwo się wałkuje, jest elasytyczne i nie lepi się, wystarczy lekko stolnicę oprószyć mąką), wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwinąć w struclę, ułożyć łączeniem do dołu, zlepić końce i podwinąć je pod spód. Każdy makowiec przełożyć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu do wyrośnięcia, boki papieru pozostawić w formie tuby (nie podwijać pod spód).
 
Makowce ułożyć na blaszce z piekarnika lub przełożyć do podłużnych foremek (najlepiej długich 33 cm keksówek, piekłam w foremkach o dł. 30 cm i makowce wyszły bardzo wysokie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić makowce i piec przez 40 minut na złoty kolor (jeśli pieczemy 3 makowce, to wystarczy piec 30 minut). Wyjąć, rozciąć papier od góry i przestudzić. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) makowce polać lukrem i posypać suchym makiem lub smażoną skórką pomarańczową.
 
Lukier
Cukier puder i gorącą wodę dokładnie rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodawanie cukru pudru

Smacznego!


Pierniczki

Przepis jest bardzo prosty, a pierniczki smakują wyśmienicie. Pierniczki można przygotować 3 - 4 tygodnie wcześniej, aby zdążyły skruszeć, gdyż od razu po upieczeniu są twarde. Przed podaniem (gdy będą już miękkie) udekorować lukrem (lub czekoladą).


alt

Składniki:

1 łyżka margaryny
10 dag miodu
10 dag cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej jeśli ktoś lubi mocno korzenny smak)
 
lukier bądź czekolada do dekoracji

 
Przepis:

Margarynę i miód rozpuścić w garnku. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 15 minut. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4 tygodni lub jeszcze dłużej (pierniczki im starsze tym lepsze). Z czasem stają się też bardziej miękkie. Przed podaniem można udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą albo według swojego pomysłu.

alt


Przejdź do strony głównej

Nagrody i wyróżnienia

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl