Azjatyckie pierożki i chińskie Dim Sum

Na całym świecie znajdziemy wiele przepisów na składniki owinięte cienkim ciastem. W Polsce popularne są pierogi, w Indiach momo, w Ameryce Łacińskiej empanadas a największą różnorodnością charakteryzuje się region dalekiego wschodu w Azji. Znajdziemy tam wiele odmian pierożków różniących się sposobem przygotowania, kształtem i unikalnym nadzieniem. Duża część należy do kantońskiej kuchni Dim Sum która charakteryzuje się małą formą dań / przekąsek serwowanych w bambusowych koszykach razem z herbatą. W poniższym artykule przedstawiliśmy wybrane rodzaje pierożków oraz Dim Sum z kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej - Wonton, Xiao Long Bao, Jiaozi, Baozi, Gyoza i Mandu.

Wonton

Wonton to rodzaj chińskich pierożków o drobnym rozmiarze. Można je przygotować na różne sposoby: ugotowane na parze, smażone w głębokim tłuszczu lub w zupie Wonton. Nadzienie pierożków jest owinięte cieniutkim kwadratowym kawałkiem ciasta o grubości około 3 mm. Na ciasto do Wonton składają się jedynie mąka, jajka, woda oraz szczypta soli.

Można je nadziewać mieloną wieprzowiną, krewetkami, grzybami, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Z warzyw najpopularniejszym składnikiem pierożków Wonton jest bok choy - rodzaj chińskiej kapusty którą coraz częściej można znaleźć na zachodzie a nawet w Polsce. Na zupę Wonton składa się dobrej jakości bulion drobiowy, czosnek, imbir, jasny sos sojowy oraz chińskie wino do gotowania - Shaoxing.

Wonton

Xiao Long Bao

Najbardziej unikalne z chińskich dim sum Xiao Long Bao to gotowane na parze bułeczki w charakterystycznym kształcie wypełnione bulionem. Coś co wydaje się skomplikowane jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto jest faszerowane żelatynowymi kostkami z bulionem, które rozpływają się podczas gotowania.

Ciasto na Xiao Long Bao wymaga jedynie 2 składników, wrzątku oraz mąki. Gorąca woda częściowo gotuje mąkę przez co lepiej wytwarza się gluten. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i bardziej elastyczne. Po wymieszaniu składników należy dolać zimnej wody i ugnieść ciasto. Okrągłe kawałki ciasta są wypełnione nadzieniem, zawinięte i zamknięte co najmniej 18 zagnieceniami. Xiao Long Bao są przeważnie serwowane w tych samych bambusowych koszykach w których zostały ugotowane.

Xiao Long Bao

Jiaozi

Powszechne w kuchni chińskiej pierożki Jiaozi mogą być przygotowane na 3 sposoby: gotowane w wodzie, na parze oraz smażone od spodu na patelni (również znane jako Guo Tie). Bardzo popularne w trakcie Chińskiego Nowego Roku. Ze względu na ich kształt który przypomina małe sztabki złota używane jako waluta za czasów Dynastii Ming oraz nazwę która brzmi jak najwcześniejsza forma chińskich banknotów Jiaozi stały się symbolem dobrobytu.

Podobnie jak inne Dim Sum na ciasto Jiaozi składają się tylko 2 składniki - woda oraz mąka. Możemy się spotkać z różnymi nadzieniami ale na najbardziej podstawowy składa się mielona wieprzowina, olej sezamowy, sos sojowy, imbir, szczypiorek oraz parę łyżeczek drobiowego bulionu. Złożone Jiaozi przypominają polskie pierogi chociaż możemy się spotkać z różnymi sposobami ich zawijania.

Jiaozi



Baozi

Chińskie gotowane na parze, wypełnione wieprzowiną bułeczki Baozi są znane również w japonii jako Nikuman. Popularne jako Street Food oraz jako codzienny posiłek rodzinny puszyste bułeczki mogą być być zawijane jak Xiao Long Bao lub być w formie podobnej do parowańców.

Aby zapewnić puszystość bułeczkom Baozi do składników na ciasto należy dodać drożdże. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na kawałki które zostaną wypełnione przede wszystkim nadzieniem z mieloną wieprzowiną i jajkiem. Dodatkowymi składnikami Baozi mogą być kapusta pekińska, bok choy, cebula i szczypiorek a mięso może zostać doprawione sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotowania na parze i serwowania idealne są tradycyjne bambusowe koszyki ale sprawdzi się do tego każde urządzenie lub nawet garnek z sitkiem. Bułeczki Baozi są często serwowane z sosem Hoisin.

Baozi

Gyoza

Japońskie smażone na patelni pierożki Gyoza znane są również w chinach jako Guo Tie. Różnią się zazwyczaj tylko rozmiarem oraz grubością ciasta. Gyoza są zazwyczaj mniejsze i mają cieńsze ciasto, dzięki czemu po przygotowaniu są bardziej chrupiące. W Japonii dorównują popularności Ramen i są serwowane w wielu restauracjach, pubach oraz na festiwalach.

Gyoza są zazwyczaj wypełnione mieloną wieprzowiną, kapustą, szczypiorkiem, zieloną cebulką, czosnkiem i imbirem, doprawione sosem sojowym i olejem sezamowym. Sposób ich gotowania jest połączeniem smażenia i gotowania na parze. Najpierw należy je usmażyć od spodu do zbrązowienia, następnie do patelni należy dolać małą ilość wody i przykryć pokrywką zostawiając małą szczelinę. Po około 4 minutach gdy woda wyparuje pierożki Gyoza będą gotowe do podania.

Gyoza

Mandu

Koreańskie pierożki Mandu to tradycyjne łatwe w przygotowaniu danie. Można je podawać jako przystawki, przekąski lub mniejszy posiłek. Często podawane w trakcie Seollal - koreańskiego nowego roku, który wypada w ten sam dzień co chiński nowy rok.

Przepisów na Mandu jest wiele i możemy je podzielić według sposobu przygotowania oraz nadzienia na mięsne, warzywne, krewetkowe i wiele innych. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów: gotując w wodzie, na parze, smażąc na patelni, na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Powszechnymi składnikami nadzienia Mandu są kapusta pekińska, kimchi, szczypiorek, grzyby, cukinia, tofu, etc. często doprawione sosem sojowym. Podobnie do chińskich dim sum na ciasto do Mandu składają się tylko mąka oraz woda.

Mandu



Data dodania: 24-01-2020