Wraz z nadejściem ciepłej, słonecznej pogody zaczynamy odczuwać potrzebę spędzania wolnego czasu pod gołym niebem - również kulinarnie. Jedną z najpopularniejszych form relaksu z rodziną czy znajomymi na świeżym, letnim powietrzu jest niewątpliwie grillowanie.  Ta z pozoru prosta forma przyrządzania potraw daje nam wiele ciekawych, smacznych czy wygodnych możliwości, a oto kilka z nich.

Coś więcej niż kiełbasa?

Oprócz popularnie grilowanych kiełbas, kaszanek, karkówki czy szaszłyków z kurczaka i warzyw, na grillu przyrządzać można także steki, ryby, a dla preferujących bardziej egzotyczne potrawy również krewetki, kraby, homary czy odpowiednio przyrządzone wcześniej ostrygi. Takie urozmaicenie może być idealną opcją dla osób lubiących eksperymentować kulinarnie czy chcących wprowadzić w “grillowe menu” nowe potrawy.

Warzywny dodatek i słodki deser

Grillować można również wiele warzyw i owoców - ważne jednak by były one świeże i dobrej jakości. Plasterki cukini, marchewki, papryki czy bakłażana mogą być smacznym uzupełnieniem do mięs, natomiast grillowane ananasy, brzoskwinie, gruszki czy banany podawane bez dodatków lub z gałkami lodów czy bitą śmietaną mogą stanowić idealny słodki deser.

Dodatki i napoje

Sałatki ze świeżych warzyw czy owoców przyjemnie wzbogacają grillowanie, a przepisów na nie cała masa. Zwykłe lub z przyprawami, serem feta, ziarnami słonecznika, pestkami dynii, orzechami czy bakaliami stanowią doskonały, stosunkowo lekki i pełen witamin i składników mineralnych dodatek do przyrządzanych na grillu potraw. A co z napojami? Może zamiast soków z kartonu warto przyrządzić wcześniej słodką lub kwaśną lemoniadę z cytryn i limonek czy świeżo wyciskany sok, schłodzone i podane estetycznie w karafkach czy dystrybutorach.
 




XXI wiek i grillowanie bezdymne?

Świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących spędzać czas grillując jednak nietolerujacych unoszącego się nad grillem dymu może być grill bezdymny przykładowo marki LotusGrill®. Łatwość osługi i czyszczenia, cicha praca czy niewielkie rozmiary dające możliwość swobodnego przenoszenia i ustawność to tylko niektóre z zalet grilli bezdymnych. Dodatkowo grille bezdymne w przeciwieństwie do zwykłych bez problemu można używać również w zamkniętych pomieszczeniach takich jak kuchnia czy na balkonach i tarasach przed budynkami co pozwala grillować również poza sezonem.




Data dodania: 05-06-2019