Mimo tego, że obecnie coraz więcej czynności możemy wykonać przy pomocy różnego rodzaju urządzeń mechanicznych, nie można zrezygnować z wielu przydatnych akcesoriów kuchennych . Do najważniejszych należą bez wątpienia deski do krojenia. Drewniane , szklane lub silikonowe czy plastikowe deski do krojenia przydają się na co dzień podczas przygotowywania większości posiłków. W naszej ofercie znajdziecie Państwo ogromny wybór różnego rodzaju desek do krojenia.
Większość naszych klientów szukających odpowiednich akcesoriów kuchennych podczas wybierania deski do krojenia sięga właśnie po te wykonane z drewna. Można je uznać nie tylko za najbardziej tradycyjne, ale także za najbardziej uniwersalne. Drewniana deska do krojenia wpisuje się doskonale w różnorodną stylistykę. Sprawdzi się świetnie zarówno w kuchniach nowoczesnych, jak i w tych urządzonych w klasycznym stylu.
Naturalne drewno pasuje do wystroju każdej kuchni, wprowadza do niej przytulną, domową atmosferę. Wiedzą tym doskonale producenci nowoczesnych desek do krojenia z drewna - Staub, Zwilling, Villeroy & Boch, Miyabi czy Smeg. W naszej ofercie posiadamy akcesoria, naczynia i garnki sygnowane wymienionymi markami, oraz produkowane przez nie drewniane deski do krojenia .
Z pewnością możemy powiedzieć, że deski do krojenia drewniane od lat królują w kuchniach. Wiele osób sięga po nie chętnie, ponieważ są łatwo dostępne, trwałe i łatwe w utrzymaniu. W zależności od wybranej marki możecie Państwo kupić deski wykonane z drewna bukowego, dębowego, akacjowego lub z egzotycznego drzewa hinoki albo z drewna tekowego. Naturalne drewno charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, niezależnie od tego, na jaki rodzaj drewna się Państwo zdecydują.
Deska do krojenia drewniana może charakteryzować się różną twardością, to zależy od rodzaju drewna, z jakiego została wykonana. Warto dodać, że niezależnie od twardości drewno nie tępi noży, dlatego na takiej desce można używać zarówno noży stalowych , jak i ceramicznych. Najlepiej sprawdza się podczas krojenia pieczywa i innych suchych produktów. Warto dodać, że drewno ma naturalną właściwość zasklepiania drobnych nacięć, dlatego deski do krojenia drewniane cały czas prezentują się świetnie.
Drewniana deska do krojenia posłuży Państwu przez bardzo długi czas, warto jednak odpowiednio o nie dbać. Drewno charakteryzuje się właściwościami higroskopijnymi, dlatego po zakończeniu krojenia mokrych produktów, takich jak na przykład pomidory, surowe mięso czy ryby, należy deskę niezwłocznie umyć i osuszyć. Nie można myć ich w zmywarce, ponieważ wysoka temperatura mogłaby zniszczyć drewno.
Przed pierwszym użyciem deski do krojenia drewnianej warto zaimpregnować ją za pomocą zwykłego oleju jadalnego. Co pewien czas można także posypać ją solą gruboziarnistą i tak pozostawić na noc lub co najmniej na kilka godzin. Sól zdezynfekuje deskę, zlikwiduje ewentualny zapach, a także osuszy i nieco rozjaśni drewno. Deska do krojenia wykonana z drewna sprawdza się także doskonale jako podkładka pod gorący garnek lub blachę z ciastem. Eleganckie, drewniane deski mogą przydać się także do serwowania serów lub wędlin, a te ze szklanym kloszem pozwolą na wygodne przechowywanie potraw.
“ szybko, sprawnie, konkurencyjne ceny, towar dobrze zapakowany. Polecam! ”