Dlaczego kawa sprawia, że ​​czujemy się tak szczęśliwi?

Jest tyle różnych powodów, aby każdego ranka budzić się z uczuciem szczęścia. Dla miłośników kawy jednym z nich jest filiżanka mocnej, aromatycznej kawy! Tak. Sama myśl o kawie może wywołać ekscytację i skłonić do zacierania z pasją rąk. Ten niepowtarzalny aromat i mocny smak naprawdę potrafią zdziałać wiele, poprawiając nastrój i dając nam natychmiastowe uczucie szczęścia. 

W czym tkwi sekret, który sprawia, że ​​mamy ochotę na filiżankę kawy, gdy jesteśmy smutni, samotni lub potrzebujemy dobrego pomysłu? Czy naprawdę kryje się za tym jakiś sekret. Tak jest! Mało tego. Ów sekret został dodatkowo udowodniony naukowo.

alt
Nauka stojąca za tym, dlaczego kawa nas uszczęśliwia

Kawa to skarbnica wielu substancji chemicznych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu naszego ogólnego stanu zdrowia. Filiżanka kawy zawiera:

• 2-etylofenol: substancja chemiczna, która utrzymuje nas w stanie aktywności i czujności.

• Kwas 3,5-dikawoilochinowy: Składnik odpowiedzialny za ochronę nas przed uszkodzeniem neuronów.

• Trygonelina: forma witaminy B3, która zwalcza bakterie powodujące próchnicę w jamie ustnej.

• Niacyna: Witamina B3, która odmładza komórki i zapobiega demencji.

Są to składniki, które zapewniają wiele korzyści mających wpływ na nasze zdrowie. Zobaczmy więc, jak to działa w praktyce.

alt
Mechanizm powstawania uczucia szczęścia

Wypijana kawa zaczyna wpływać w Twoim organizmie na działanie neurochemicznej substancji o nazwie Adenozyna. Jest to substancja chemiczna, która sprawia, że ​​czujemy się senni i przygasza nas, gdy jesteśmy zmęczeni. Kiedy kofeina dostaje się do organizmu, współpracuje z receptorami wykrywającymi adenozynę i blokuje im wykonywanie ich normalnej funkcji. 

Innymi słowy, kiedy pijesz kawę, kofeina zakłóca działanie receptorów adenozyny – substancji chemicznej wywołującej sen – i uniemożliwia zasypianie. W ten sposób zachowujesz czujność, kiedy pijesz kawę. I co dalej?

Kiedy receptory adenozynowe są zablokowane, Twoje ciało nie ma innego wyjścia, jak uwolnić własne stymulanty – dopaminę i glutaminian – dwie substancje chemiczne odpowiedzialne za dobre samopoczucie człowieka. Oznacza to, że filiżanka kawy sprawia, że ​​czujesz się szczęśliwy, ponieważ kawa stymuluje neuroprzekaźniki w naszym mózgu. Hamuje działanie jednych, a uwalnia inne.

Nie wiem, jak ludzie żyją bez kawy…. Naprawdę nie wiem! – Marta Quinn

alt



Ogromne korzyści ze spożywania kawy

Oprócz uszczęśliwiania, kawa może oferować szereg niesamowitych korzyści zdrowotnych dzięki chemikaliom i składnikom, które przed chwilą widzieliśmy.

Skarbnica przeciwutleniaczy
Tak. Kawa jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, które są zdolne do zapobiegania zagrożeniom dla zdrowia, takim jak nowotwory i choroby serca. W rzeczywistości, przy współczesnej diecie, jest to jedno z głównych źródeł przeciwutleniaczy. 

Należy pamiętać, że poziom przeciwutleniaczy zależy od zawartości kofeiny. Na przykład czysta czarna kawa zawiera najwyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu z wersją bezkofeinową.

Chroni neurony i układ nerwowy
Kofeina jest sprawdzonym psychostymulantem, a jej właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne okazały się bardzo skuteczne w walce z chorobą Alzheimera (AD). Naukowcy odkryli również podobny wpływ kofeiny na walkę z chorobą Parkinsona (PD) u mężczyzn. 

Ustalono również, że kofeina chroni mózg i czyni go odpornym na stres, starzenie się i choroby neurologiczne.

Skuteczny antydepresant
Kofeina to zabójca depresji. A badania potwierdziły, że regularne spożywanie kawy, w określonych granicach, może pomóc w ograniczeniu ryzyka chorób psychicznych.

Oznacza to, że filiżanka kawy może być twoim najlepszym przyjacielem w zapobieganiu zapaleniu mózgu, dzięki mnóstwu zawartych w niej przeciwutleniaczy.;

Utrzymuje czujność
Jest to jeden z efektów, których każdy z nas doświadczył. A może nawet, to jeden z powodów, od których zaczęła się nasza przygoda z kawą. W chwili, gdy popijamy gorącą kawę, czujemy się pobudzeni, czujni i aktywni.

Dlaczego? Otóż dlatego, że kofeina stymuluje Twój układ nerwowy, utrzymuje czujność i aktywność, a uczucie senności znika! 

Odcina myśli samobójcze
Według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health, osoby regularnie pijące kawę miały mniej myśli związanych z samobójstwem i depresją. Wyniki te były równie obiecujące u mężczyzn, jak i kobiet.

Naukowcy przypisują te wyniki antydepresyjnym właściwościom kofeiny. Zaobserwowali również, że ludzie stają się szczęśliwsi i mają bardziej pozytywne myślenie po regularnym spożywaniu kawy.




Jak pić kawę, żeby odczuwać szczęście

Korzyści, jakie osiąga się dzięki kawie, różnią się w zależności od rodzaju ziarna, procesu palenia i innych czynników. Oto kilka wskazówek:

  • Ziarna lekko palone mają wyższą zawartość kofeiny niż ciemno palone ziarna. Więc następnym razem, gdy weźmiesz filiżankę kawy, zorientuj się, czy twoje ziarna były palone na jasno, czy na ciemno.
  • Najlepszą porą na wypicie kawy jest 9.30 do 11.30, zakładając, że budzisz się o 6 rano. Picie kawy w innym czasie zaburzy Twoje wzorce snu.
    Jeśli jesteś miłośnikiem siłowni, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Kofeina poprawia wyniki treningu siłowego, pod warunkiem, że wypijesz filiżankę kawy na godzinę przed rozpoczęciem sesji na siłowni.
  • Ze wszystkich dostępnych wariantów kawy proponujemy gorącą czarną kawę bez dodatków – cukru, słodzika, syropu, śmietanki czy mleka – aby osiągnąć maksymalne korzyści z kofeiny. 
  • W przeciwieństwie do popularnego mitu, kawa bezkofeinowa zawiera również pewną ilość kofeiny. Pamiętaj o tym, jeśli masz alergię na kofeinę.

Nie ulega więc wątpliwości, że wpływa kawy na uczucie szczęścia został udowodniony naukowo. Warto przy tym pamiętać, że wszystkie korzyści płynące z kawy uzyskuje się najlepiej, gdy pije się ją w z umiarem. Powyżej pewnego limitu Twoje ciało może rozwinąć odporność na kofeinę i odczucie związane z piciem kawy nie dadzą już tyle satysfakcji.

alt



Data dodania: 10-03-2022