Zachowanie czystości w naszej kuchni jest bardzo ważne, ponieważ tutaj przygotowujemy posiłki i potrawy dla nas i naszych najbliższych oraz przechowujemy żywność. Niestety jest to pomieszczenie w którym najtrudniej zapanować nad nieczystością i brudem. W trakcie gotowania para wodna rozprowadza tłuszcz po całej przestrzeni, dlatego brud w kuchni jest zawsze tłusty. Piekarnik, kuchenka, lodówka, okap i płytki przy kuchence to miejsca najbardziej zatłuszczone. Oznacza to konieczność regularnego mycia wszystkich powierzchni.
Wydawać by się mogło, że pomieszczenie kuchenne jest podobne do łazienki i wymaga podobnych zabiegów. Jednak jest pomiędzy nimi istotna różnica. Niemal każdy z elementów wyposażenia kuchni ma większą lub mniejszą styczność z żywnością. Oznacza to, że wszystko, co robimy w kuchni, może mieć znaczący wpływ na smak, zdrowie i estetykę spożywanych przez nas posiłków. O ile w łazience możemy sobie pozwolić na używanie powszechnie dostępnych środków czystości, o tyle w kuchni dobrze zastanowić się nad tym, czego użyć, aby czyszczenie było zarówno skuteczne i bezpieczne. Nie powinniśmy myć zlewozmywaka silnym środkiem, jeśli jednocześnie używamy ociekacza do odsączania warzyw lub suszenia naczyń. Należy pamiętać, że wszystko, czego używamy w kuchni w celu utrzymania w niej porządku, wchodzi w kontakt z tym, co spożywamy.
Powierzchnia do przygotowywania posiłków w kuchni powinna być czysta i schludna. Nie powinno się jej czyścić żrącymi środkami do czyszczenia ani zawierającymi wybielacze, ze względu na szkodliwe substancje. Najczęściej wystarczy mleczko, płyn do mycia naczyń, woda z niewielką ilością octu, soda kuchenna z wodą. Po wymyciu powierzchnie wytrzeć ściereczką zmoczoną w czystej wodzie. Należy zachować ostrożność podczas czyszczenia każdej powierzchni, nie tylko z delikatnych materiałów. Zawsze sprawdzają się rozcieńczone wodą środki do mycia naczyń kuchennych. Przy braku pewności sprawdzić najpierw działanie detergentów w niewidocznym miejscu czyszczonej nawierzchni.
Nigdy nie kroić chleba, nie obierać warzyw i owoców bezpośrednio na powierzchniach do tego nie przeznaczonych, aby zapobiec zniszczeniu i trwałemu zabarwieniu delikatnej nawierzchni mebli. Do tego celu zalecamy używanie desek kuchennych.
Wszystkie użyte naczynia i urządzenia w kuchni należy myć i czyścić bezpośrednio po ich użyciu, aby nie rozwinęły się bakterie. Z tych samych powodów regularnie myć powierzchnię urządzeń wilgotną ściereczką z detergentem. Do czyszczenia stalowych naczyń polecamy preparat renomowanej firmy Fissler.
Data dodania: 21-09-2018