Garnek La Cuisinesprawdza się fantastycznie z dwóch najważniejszych powodów:
Po pierwsze bardzo długo utrzymuje temperaturę więc nie trzeba gotować na najwyższej mocy palniku. Po tym jak doprowadzamy wywar do wrzenia, temperaturę mocno zmniejszamy a garnek pozostaje gorący i wywar może delikatnie się gotować przez 2 godziny (bo, dobry wywar to taki, który gotował się przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu i pod przykryciem). W garnku żeliwnym jest to możliwe bez obaw, że coś wykipi, nie musimy pilnować i doglądać.
Po drugie, dzięki zaletom technicznym garnka, gotowana w nim potrawa nabiera bogatszego smaku i aromatu, a w przypadku wywaru to bardzo ważny czynnik. Dodatkowo garnek jest przepiękny, elegancki i można postawić go bezpośrednio na niedzielnym stole z pysznie pachnącym rosołem.
Materiał: | żeliwo |
Kolor: | czerwony |
Średnica: | 24cm |
Pojemność: | 3,5L |
Indukcja: | tak |
Projektant: | Marcus Norley |
Linia produktów: | La Cuisine |
La Cuisine jest firmą rodzinną mieszczącą się w pięknym Donegal w Irlandii. Miasto stało się inspiracją przez chropowate wybrzeża klify i góry. Działalność jest prowadzona przez Brian Gollagher oraz Julianne Hayes - mąż i żona, którzy dzielą pasję do gotowania niemal od 20 lat.
Dlaczego żeliwo? To bardzo proste, ponieważ ten materiał jest najwspanialszy do gotowania, niezależnie od poziomu umiejętności kucharza. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników następnie garnek La Cuisine z całą zawartością włożyć do piekarnika na godzinę lub dwie - tak powstaje pyszny rodzinny obiad. Ponadto żeliwo utrzymuje długo ciepło.
La Cuisine korzysta z najnowszych technologii w żeliwie, które przenosi nas krok dalej od tradycyjnych procesów. Sposób, który pochodzi z Danii polega na zastosowaniu form pisakowych i bardzo gładkich odlewów. Formy używa się raz, co oznacza, że każdy element jest wyjątkowy i unikatowy. Żeliwo jest uniwersalne- idealne do smażenia, grillowania i powolnego gotowania.
Zalety:
Naczynia żeliwne należy myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez użycia jakichkolwiek płynów do mycia. Nie wolno również myć ich w zmywarkach do naczyń. To wszystko dlatego, że żeliwo absorbuje płyny.
Podczas procesu produkcji naczynia żeliwne impregnowane są tłuszczami roślinnymi, które z czasem jednak pod wpływem gotowania zużywają się. Dlatego po każdym użyciu garnku lub patelni dobrze jest umyć ją, osuszyć i przetrzeć szmatką nasączoną olejem jadalnym. Tak zabezpieczone naczynie bez obaw można odstawić na półkę.
Trzeba pamiętać również o tym, by nie przechowywać naczyń z pokrywkami przykrytych, gdyż na hermetycznie zamkniętym żeliwie może pojawić się rdza. Rdza pojawi się również wówczas, gdy w naczyniu długo przechowywane było jedzenie. Aby ją usunąć, trzeba posłużyć się metalowym zmywakiem, a następnie zaimpregnować garnek lub patelnię olejem jadalnym.
Po więcej informacji zapraszamy do naszego poradnika: Jak dbać o naczynia żeliwne
Polecamy także zapoznanie się z innymi poradami dotyczącymi naszych produktów: Poradnik kuchenny