W większości kuchni warzywa stanowią podstawowy element posiłków, bez którego przygotowanie wielu dań nie byłoby możliwe. Producenci akcesoriów i sprzętu kuchennego doskonale o tym wiedzą, dlatego mają w swojej ofercie między innymi noże do warzyw, przeznaczone do krojenia, obierania i wydrążania warzyw różnego typu i gatunku. W kuchniasklep znajdą Państwo odpowiedni nóż do warzyw od wszystkich znanych i lubianych producentów ze świata kuchni. Wśród nich są takie marki jak Fissler, GEFU, Zwilling, Victorinox oraz Miyabi, Kyocera i wiele innych. Wszystkie są korzystnie wycenione i wyróżniają się na rynku doskonałą i bezkompromisową jakością, która w swojej kategorii cenowej zdaje się nie mieć równych.
Akcesoria kuchenne, takie jak np. noże do ziemniaków , składają się z kilku podstawowych elementów, które mają bezpośrednie przełożenie na sposób ich użytkowania. Warto wśród nich wymienić rękojeść, która dzięki swojej ergonomicznej formie pozwala na pewny chwyt noża i cięcie twardych warzyw w bezpieczny i zarazem precyzyjny sposób. Nożyki do warzyw mają rękojeść wykonaną z tworzyw sztucznych lub drewna z antypoślizgową powierzchnią, która pozwala na bezpieczną obróbkę mokrych lub mrożonych warzyw. Najważniejsza jest jednak głownia, czyli podstawowy element każdego noża, która w bezpośredni sposób wpływa na sposób jego użytkowania. Na element ten składa się sztych lub czubek, które odpowiadają za nacinanie i przekłuwanie bądź rozcinanie warzyw oraz ostrze, które umożliwia przeprowadzenie długich i równych cięć. W przypadku noży do obierania warzyw producenci stawiają na stosunkowo krótkie i zakrzywione głownie, które umożliwiają dokładne obieranie.
Nożyki do warzyw powinny spełniać wszelkie oczekiwania mistrza kuchni, dlatego muszą być odpowiednio dostosowane do zakresu wykonywanych prac oraz ich przebiegu i efektu. Krojenie warzyw odpowiednio przystosowanymi nożami przebiega znacznie szybciej i zarazem także bezpieczniej, dlatego w każdej kuchni, zarówno tej prywatnej, jak i gastronomicznej, warto mieć na wyposażeniu kilka noży do warzyw różniących się wielkością oraz budową. Obieranie i krojenie na plasterki oraz wydrążanie otworów powinno się realizować przy pomocy niewielkich nożyków. Są one poręczne i niewielkie, a tym samym bardzo precyzyjne, dlatego można za ich pomocą wykonać całą obróbkę mechaniczną warzyw praktycznie wszystkich rodzajów.
Żywotność noży zależy nie tylko od ich jakości i sposobu wykonania, lecz także od użytkowania oraz dbałości. Noży nie należy myć w zmywarce, gdyż grozi to ich szybszym stępieniem oraz utratą właściwości. Nie powinno się ich także używać na deskach o twardej powierzchni, dlatego doskonale się sprawdzą w tym celu modele ze sztucznych tworzyw oraz drewniane. Kwas z niektórych owoców bardzo źle działa na ich ostrze, dlatego po pracy z np. cytrynami, dobrym wyborem będzie opłukanie całego noża w celu usunięcia pozostałości.
W kuchniasklep znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane deski do krojenia i nożyki do warzyw, które wybraliśmy osobiście na podstawie ich jakości oraz cech użytkowych. Wszystkie są znakomicie wykonane z materiałów takich jak stop stali zawierający chrom oraz molibden i wanad. Ich rączki są ergonomiczne i ułatwiają wielogodzinną pracę bez przerwy. Zachęcamy do złożenia zamówienia już dziś. Gwarantujemy jednocześnie błyskawiczną dostawę i pełną oryginalność wszystkich produktów dostępnych w naszym szerokim katalogu.
“ Szybka wysyłka, produkty najwyższej jakości. Świetny kontakt telefoniczny, przed zamówieniem miałam kilka pytań, pani z którą rozmawiałam była bardzo pomocna. Dziękuję! ”