W naszym sklepie nie uznajemy żadnych półśrodków i kompromisów, dlatego oferujemy wyłącznie najlepsze akcesoria i produkty oraz urządzenia przeznaczone do kuchni, a wśród nich także noże kuchenne ze stali damasceńskiej. Prezentujemy produkty marki Miyabi oraz WMF, które specjalizują się w produkcji szczególnie nietypowych noży z surowców premium. Wszystkie rewelacyjnie sprawdzają się w kuchniach profesjonalnych oraz domowych. Zapewniają wiele lat użytkowania, są doskonale wyważone i bezpieczne. Zachęcamy do zapoznania się z całą kategorią damasceńskich noży kuchennych oraz nożyc niezbędnych w każdej kuchni.
Noże kuchenne wykonane ze stali damasceńskiej różnią się od modeli standardowych między innymi w kwestii wizualnej. Charakterystyczne, nietypowe wzory o abstrakcyjnej stylistyce mocno wyróżniają się spośród innych noży i z pewnością nie pozostaną niezauważone na stole kuchennym. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób prywatnych, które chcą traktować swoje domowe akcesoria kuchenne także jako pewien rodzaj ozdoby. Standardowe noże wykonane z typowej stali są w dalszym ciągu bardzo trwałe, jednak ich stylistyka jest bardziej funkcjonalna, niż estetyczna.
Najważniejszą cechą użytkową damasceńskich noży kuchennych jest ich ponadprzeciętna trwałość. Materiał ten charakteryzuje się doskonałymi cechami mechanicznymi, dzięki którym jest szczególnie popularny wśród producentów noży kuchennych klasy premium. Surowiec odznacza się wysoką elastycznością i wytrzymałością na przeciążenia statyczne oraz dynamiczne, a także rewelacyjną odpornością ostrza na przyspieszone zużycie spowodowane cięciem twardych składników. Równie istotne jest to, że nóż kuchenny ze stali damasceńskiej nie powinien pęknąć nawet przy szczególnie mocnym wygięciu.
Noże kuchenne ze stali damasceńskiej są produktami klasy premium, dlatego znajdą w nich Państwo wszelkie znane obecnie rozwiązania konstrukcyjne, które zwiększają komfort użytkowania i zarazem także ich wytrzymałość na zużycie. Akcesoria te są wyposażone między innymi w rękojeść wykonaną z drewna czarnego jesionu w przypadku marki Miyabi lub stali Cromargan w produktach marki WMF. Oba te surowce cechują się znakomitą wytrzymałością i zachowaniem swoich właściwości przez wiele lat użytkowania. Powierzchnia rączek daje optymalne podparcie dłoni podczas pracy, a matowe wykończenie pozwala na bezpieczne użytkowanie noża także wtedy, gdy jest mokry.
Wszystkie damasceńskie noże kuchenne są w pełni odporne na pojawienie się na ich powierzchni ognisk korozji, a także wyróżniają się wysoką twardością na poziomie 66 Rockwell. Znakomite wyważenie sprawia, że obsługa noży jest komfortowa nawet podczas długiego użytkowania.
Noże kuchenne ze stali damasceńskiej są jednymi z najbardziej kosztownych na rynku, dlatego zdecydowanie warto o nie dbać podczas użytkowania. Dobrą praktyką okazuje się np. opłukanie noża po cięciu kwaskowatych produktów żywnościowych, które mogą wejść w niekontrolowane reakcje z materiałem głowni - są to np. cytrusy, czy nawet pomidory. Warto także dokładnie zapoznać się z kategorią innych produktów kuchennych oraz z wytycznymi producenta względem mycia. Nie wszystkie noże damasceńskie można myć w zmywarce, ponieważ tracą one wówczas swoje właściwości, a ich powierzchnia może stać się bardziej matowa i niejednolita.
“Bardzo polecam ten sklep...ceny nie do pobicia, wysyłka błyskawiczną i kontakt również na medal....Juz dużo z tego sklepu kupiłam i nie zmieniam ich na żaden inny!!!!! POLECAM!!!!!”