Darmowa wysyłka przy zamówieniach od 150 zł! KuchniaAkcesoria Kuchenne
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenne
Garnki
Garnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfanny
Patelnie
Patelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywki
Noże
Zestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na noże
Pojemniki na żywność
ChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówki
CzajnikiNaczynia do zapiekania
JadalniaZastawa stołowa
BulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupy
Na stół
Tace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stół
Sztućce
Sztućce na sztukiZestawy sztućców
Artykuły barowe
Kieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakery
Przygotowanie napojów
Zaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawy
Artykuły dla dzieciKosze piknikowe
Sprzęt AGDDuże AGD
Chłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGD
Małe AGD
BlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarki
Pozostałe AGDDodatki do AGD
DomŁazienka
Akcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczki
Organizacja
PojemnikiStojakiWieszaki
Sprzątanie
Akcesoria do sprzątaniaKosze na śmieci
Dekoracje
LampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazony
Zapachy
ŚwieceŚwiecznikiOdświeżacze
Meble
BiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStoły
Baterie kuchenneZlewozmywaki
GrillGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneNaczynia ŻeliwnePROMOCJEZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki Żeliwne
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenneZobacz wszystkoGarnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfannyZobacz wszystkoPatelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywkiZobacz wszystkoZestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na nożeZobacz wszystkoChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówkiZobacz wszystkoCzajnikiNaczynia do zapiekaniaZobacz wszystkoBulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupyZobacz wszystkoTace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stółZobacz wszystkoSztućce na sztukiZestawy sztućcówZobacz wszystkoKieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakeryZobacz wszystkoZaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawyZobacz wszystkoArtykuły dla dzieciKosze piknikoweZobacz wszystkoChłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGDZobacz wszystkoBlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarkiZobacz wszystkoPozostałe AGDDodatki do AGDZobacz wszystkoAkcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczkiZobacz wszystkoPojemnikiStojakiWieszakiZobacz wszystkoAkcesoria do sprzątaniaKosze na śmieciZobacz wszystkoLampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazonyZobacz wszystkoŚwieceŚwiecznikiOdświeżaczeZobacz wszystkoBiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStołyZobacz wszystkoBaterie kuchenneZlewozmywakiZobacz wszystkoGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneZobacz wszystkoNaczynia ŻeliwneZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki ŻeliwneZobacz wszystko
alt
 

Przepisy na zimowe łakocie

Przychodzi taki czas w roku kiedy temperatura powietrza gwałtownie spada, dzień nagle bardzo się kurczy. Z nieba zaczynają spadać płatki śniegu. Jest..nadeszła zima. Mamy propozycję jak wykorzystać te długie wieczory. Możecie nieco poeksperymentować w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na pyszne zimowe ciasta. Sprawdź :)
  

Piernik

Znakomity piernik, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Przepis jest prosty i szybki, surowe ciasto nie potrzebuje leżakowania, a po upieczeniu jest od razu gotowe.


alt
 

Składniki:

1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 ja
j 2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy do piernika
1 szklanka śmietany (18%)


 

Polewa z czekolady:

6 dag gorzkiej czekolady
4 dag deserowej czekolady
8 dag masła extra

 

Przepis:

Margarynę roztopić z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Wlać śmietanę i zagotować. Gdy ostygnie do zimnego dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, wymieszać. Na końcu ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do
dwóch podłużnych foremek (9x27 cm - zmierzone dno foremki) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 1 godzinę. Po ostudzeniu pierniki polać polewą z czekolady
 

Polewa:

Obie czekolady połamać na kosteczki, wrzucić do garnuszka, dodać pokrojone na kawałki masło i rozpuścić w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą i masłem zanurzyć w większym garnku z gorącą wodą, od czasu do czasu zamieszać do momentu rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej polewy). Jeśli lubimy bardziej deserową czekoladę to możemy dać całą tabliczkę, a pominąć gorzką i odwrotnie.

Sernik

Przepyszny lekki sernik z nutką pomarańczy, delikatny, miękki i można powiedzieć dietetyczny, bo bez dodatku masła, bez spodu i bez polewy, wierzch jedynie lekko oprószony cukrem pudrem.


alt
 

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku, mielony)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
2 płaskie łyżki suchej kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania sernika

 

Przepis:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Jeśli używamy twaróg półtłusty to należy go zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek.
Dno tortownicy (śr. 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować.

Żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować mikserem, na najwyższych obrotach (ok. 5 minut), na gładki, puszysty krem. Następnie dodać ser (w trzech turach) i za każdym razem zmiksować, na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Potem dodać proszek budyniowy, kaszę mannę, mąkę i zmiksować do połączenia. Dodać aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką (można też krótko zmiksować mikserem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na dno piekarnika wstawić keksówkę (podłużną foremkę) z gorącą wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną.
 
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 60 minut. Po upieczeniu sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Po około 40 minutach wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie już chłodny, obkroić nożem, wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
 
 
 

Makowiec

Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami.


alt
 

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
38 dag mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
5 dag cukru
szczypta soli
3 jajka
17 dag miękkiego masła


MASA MAKOWA
20 dag maku
2,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2,5 dag rodzynek
2,5 dag orzechów włoskich
2,5 dag śliwek suszonych
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
1 lyżka likieru amaretto (można pominąć)
4 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru
4 jajka

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody

 

Przepis:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
 
W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i zmiksować do połączenia mikserem z hakiem. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować mikserem z hakiem (można też wyrabiać ręcznie), po dodaniu ostatniego jajka miksować jeszcze 5 minut (jeśli zagniatamy ręcznie to dłużej). Na koniec dodać miękkie masło i wyrabiać dalej mikserem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni)

Masa makowa
Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach. Mak i zmielone bakalie wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
 
Następnego dnia dodać miękkie masło i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem pudrem na gęsty, puszysty krem (najlepiej mikserem na największych obrotach). Dodać do maku i wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Pieczenie
Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i podzielić na 2 części i uformować kule (lub na 3 wtedy będą mniejsze makowce). Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm (ciasto bardzo łatwo się wałkuje, jest elastyczne i nie lepi się, wystarczy lekko stolnicę oprószyć mąką), wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwinąć w struclę, ułożyć łączeniem do dołu, zlepić końce i podwinąć je pod spód. Każdy makowiec przełożyć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu do wyrośnięcia, boki papieru pozostawić w formie tuby (nie podwijać pod spód).
 
Makowce ułożyć na blaszce z piekarnika lub przełożyć do podłużnych foremek (najlepiej długich 33 cm keksówek, piekłam w foremkach o dł. 30 cm i makowce wyszły bardzo wysokie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić makowce i piec przez 40 minut na złoty kolor (jeśli pieczemy 3 makowce, to wystarczy piec 30 minut). Wyjąć, rozciąć papier od góry i przestudzić. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) makowce polać lukrem i posypać suchym makiem lub smażoną skórką pomarańczową.
 
Lukier
Cukier puder i gorącą wodę dokładnie rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodawanie cukru pudru

Smacznego!
 

Pierniczki

Przepis jest bardzo prosty, a pierniczki smakują wyśmienicie. Pierniczki można przygotować 3 - 4 tygodnie wcześniej, aby zdążyły skruszeć, gdyż od razu po upieczeniu są twarde. Przed podaniem (gdy będą już miękkie) udekorować lukrem (lub czekoladą).



alt
 

Składniki:

1 łyżka margaryny
10 dag miodu
10 dag cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej jeśli ktoś lubi mocno korzenny smak)
lukier bądź czekolada do dekoracji
 

Przepis:

Margarynę i miód rozpuścić w garnku. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przecedzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 15 minut. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4 tygodni lub jeszcze dłużej (pierniczki im starsze tym lepsze). Z czasem stają się też bardziej miękkie. Przed podaniem można udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą albo według swojego pomysłu.


alt

 

Data dodania: 24-11-2017