Makowiec
Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a masa makowa - wilgotna i z mnóstwem bakalii. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami.
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
38 dag mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
5 dag cukru
szczypta soli
3 jajka
17 dag miękkiego masła
MASA MAKOWA
20 dag maku
2,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2,5 dag rodzynek
2,5 dag orzechów włoskich
2,5 dag śliwek suszonych
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
1 lyżka likieru amaretto (można pominąć)
4 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru
4 jajka
LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i zmiksować do połączenia mikserem z hakiem. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować mikserem z hakiem (można też wyrabiać ręcznie), po dodaniu ostatniego jajka miksować jeszcze 5 minut (jeśli zagniatamy ręcznie to dłużej). Na koniec dodać miękkie masło i wyrabiać dalej mikserem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni)
Masa makowa
Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku). Bakalie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach. Mak i zmielone bakalie wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i likier amaretto, całość wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Następnego dnia dodać miękkie masło i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem pudrem na gęsty, puszysty krem (najlepiej mikserem na największych obrotach). Dodać do maku i wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Pieczenie
Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i podzielić na 2 części i uformować kule (lub na 3 wtedy będą mniejsze makowce). Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm (ciasto bardzo łatwo się wałkuje, jest elastyczne i nie lepi się, wystarczy lekko stolnicę oprószyć mąką), wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwinąć w struclę, ułożyć łączeniem do dołu, zlepić końce i podwinąć je pod spód. Każdy makowiec przełożyć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu do wyrośnięcia, boki papieru pozostawić w formie tuby (nie podwijać pod spód).
Makowce ułożyć na blaszce z piekarnika lub przełożyć do podłużnych foremek (najlepiej długich 33 cm keksówek, piekłam w foremkach o dł. 30 cm i makowce wyszły bardzo wysokie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić makowce i piec przez 40 minut na złoty kolor (jeśli pieczemy 3 makowce, to wystarczy piec 30 minut). Wyjąć, rozciąć papier od góry i przestudzić. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) makowce polać lukrem i posypać suchym makiem lub smażoną skórką pomarańczową.
Lukier
Cukier puder i gorącą wodę dokładnie rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodawanie cukru pudru
Smacznego!
Pierniczki
Przepis jest bardzo prosty, a pierniczki smakują wyśmienicie. Pierniczki można przygotować 3 - 4 tygodnie wcześniej, aby zdążyły skruszeć, gdyż od razu po upieczeniu są twarde. Przed podaniem (gdy będą już miękkie) udekorować lukrem (lub czekoladą).
Składniki:
1 łyżka margaryny
10 dag miodu
10 dag cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej jeśli ktoś lubi mocno korzenny smak)
lukier bądź czekolada do dekoracji
Przepis:
Margarynę i miód rozpuścić w garnku. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przecedzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 15 minut. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pojemniku do 4 tygodni lub jeszcze dłużej (pierniczki im starsze tym lepsze). Z czasem stają się też bardziej miękkie. Przed podaniem można udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą albo według swojego pomysłu.
