Sprowadzona do Europy z Ameryki Południowej ikona jesieni znalazła miejsce w kulturach wielu krajów. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy z grupy B i C i minerały, wzmacnia układ odpornościowy oraz obniża poziom cholesterolu. Ponadto dynia jest niezwykle uniwersalna w kuchni, można ją przygotować zarówno wytrawnie jak i na słodko.
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i ugniataj aż będzie przypominać kruszonkę. Ugniataj dalej do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta, w razie potrzeby dolej stopniowo zimną wodę. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na conajmniej 45 min. Po schłodzeniu wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę, zostaw kawałki wystające za rant (dzięki temu ciasto nie spłynie do formy w czasie pieczenia), nakłuj je widelcem i schowaj ponownie do lodówki na conajmniej 15 min.
Purée z dyni możemy przygotować w domu lup kupić w sklepie. Jeżeli korzystamy z całej dyni to należy wydrążyć jej środek z nasion, pokroić ją na mniejsze kawałki i upiec w temperaturze 180ºC do miękkości. Po ostudzeniu wystarczy obrać ją ze skórki i zmiksować w blenderze. Purée, cukier oraz przyprawy należy wymieszać i gotować przez maksymalnie 5 min. Po ugotowaniu ostudzić. Wmieszać do masy rozbełtane jajka, mleko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ryżem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Włożyć do piekarnika na 15 min po czym usunąć papier z obciążeniem i włożyć spowrotem na 5 min. Po upieczeniu zmniejszyć temperaturę do 180°C, zawinąć brzegi ciasta folią aluminiową, wypełnić masą dyniową i piec od 30 do 60 min aż masa będzie sztywna i sprężysta. Po wyjęciu tartę należy schłodzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w lodówce
Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój dynię na kawałki i wydrąż ją z nasion. Piecz do miękkości przez około 30 do 45 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudź dynię przez conajmniej 10 min i obierz ją ze skórki. W dużym garnku podgrzej oliwę, wrzuć szalotkę, czosnek i gotuj do zeszklenia. Następnie wrzuć dynię, wlej bulion i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem aż uzyska konsystencję kremu. Gotuj dalej na małym ogniu przez 5 do 10 min, dodaj śmietanę i dopraw według preferencji.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W osobnej misce ubij masło i cukier aż uzyska jasną i puszystą formę. Następnie dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii i kontynuuj ubijanie. Po wymieszaniu składników zacznij dodawać naprzemiennie mąkę i purée z dyni. Gotowe ciasto wyłóż do papilotek i piecz przez około 18 do 20 min do suchego patyczka.
Data dodania: 10-10-2019