Darmowa wysyłka przy zamówieniach od 150 zł! KuchniaAkcesoria Kuchenne
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenne
Garnki
Garnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfanny
Patelnie
Patelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywki
Noże
Zestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na noże
Pojemniki na żywność
ChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówki
CzajnikiNaczynia do zapiekania
JadalniaZastawa stołowa
BulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupy
Na stół
Tace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stół
Sztućce
Sztućce na sztukiZestawy sztućców
Artykuły barowe
Kieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakery
Przygotowanie napojów
Zaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawy
Artykuły dla dzieciKosze piknikowe
Sprzęt AGDDuże AGD
Chłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGD
Małe AGD
BlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarki
Pozostałe AGDDodatki do AGD
DomŁazienka
Akcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczki
Organizacja
PojemnikiStojakiWieszaki
Sprzątanie
Akcesoria do sprzątaniaKosze na śmieci
Dekoracje
LampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazony
Zapachy
ŚwieceŚwiecznikiOdświeżacze
Meble
BiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStoły
Baterie kuchenneZlewozmywaki
GrillGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneNaczynia ŻeliwnePROMOCJEZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki Żeliwne
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenneZobacz wszystkoGarnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfannyZobacz wszystkoPatelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywkiZobacz wszystkoZestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na nożeZobacz wszystkoChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówkiZobacz wszystkoCzajnikiNaczynia do zapiekaniaZobacz wszystkoBulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupyZobacz wszystkoTace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stółZobacz wszystkoSztućce na sztukiZestawy sztućcówZobacz wszystkoKieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakeryZobacz wszystkoZaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawyZobacz wszystkoArtykuły dla dzieciKosze piknikoweZobacz wszystkoChłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGDZobacz wszystkoBlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarkiZobacz wszystkoPozostałe AGDDodatki do AGDZobacz wszystkoAkcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczkiZobacz wszystkoPojemnikiStojakiWieszakiZobacz wszystkoAkcesoria do sprzątaniaKosze na śmieciZobacz wszystkoLampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazonyZobacz wszystkoŚwieceŚwiecznikiOdświeżaczeZobacz wszystkoBiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStołyZobacz wszystkoBaterie kuchenneZlewozmywakiZobacz wszystkoGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneZobacz wszystkoNaczynia ŻeliwneZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki ŻeliwneZobacz wszystko

Sezon na przetwory

Sezon na warzywa i owoce to idealny czas aby przygotować przetwory na zimę. W dzisiejszych czasach nie musimy się co prawda martwić o robienie zapasów na zimę ponieważ wszystko możemy kupić w sklepie ale takie produkty nigdy nie zastąpią domowych wyrobów. Zobacz jak można je prawidłowo przygotować.  

Pasteryzacja

Metoda stosowana do konserwacji przecierów, konfitur, soków i marynat. Pasteryzacja polega na niszczeniu drobnoustrojów oraz grzybów przez podgrzanie ich do temperatury od 70°C do 100°C. Zakonserwowane w ten sposób przetwory zachowują swój smak i aromat.

Do pasteryzacji stosowane są słoiki typu “twist-off”, “weck” oraz szklane butelki z korkiem. Naczynia nie mogą być uszkodzone i powinny zostać wyparzone przed nałożeniem zawartości. Pasteryzować przetwory możemy na mokro - w garnku i zmywarce lub na sucho piekarniku.

Powidła i dżemy w słoikach



Pasteryzacja w garnku

  1. Aby pasteryzować w garnku należy najpierw go wyłożyć ściereczką lub wkładką która zapobiegnie stykaniu się słoików z dnem.
  2. Słoiki należy wyłożyć tak aby się ze sobą nie stykały.
  3. Wlana woda powinna sięgać ¾ wysokości słoików i być tej samej temperatury co zawartość słoików.
  4. Przetwory należy pasteryzować według przepisu.
  5. Po wyjęciu z wody poczekać aż wystygną. Słoiki “twist-off” należy odwrócić dnem do góry.
  6. Po ostudzeniu schować w chłodne miejsce
Garnek WMF Fusiontec

Pasteryzacja w zmywarce

  1. Ta niekonwencjonalna metoda idealnie sprawdzi się do pasteryzacji jeżeli nasza zmywarka posiada program powyżej 70°C.
  2. Przetwory należy ustawić dnem do góry.
  3. Uruchom zmywarkę bez dodawania żadnych detergentów myjących.
  4. Poczekaj aż naczynia ostygną wewnątrz zmywarki i je wyciągnij.
  5. Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Zmywarka

Pasteryzacja w piekarniku

  1. Unikaj słoików typu “weck”, gumowa uszczelka może zostać uszkodzona w wysokiej temperaturze.
  2. Wyłóż słoiki na blaszce wyłożonej ściereczką tak aby nie stykały się ze sobą ani nie wchodziły w bezpośredni kontakt z blaszką ani ściankami piekarnika.
  3. Piekarnik powinien mieć tą samą temperaturę co zawartość słoików.
  4. Uruchom piekarnik na temperaturę 120°C i pasteryzuj według przepisu (temperatura musi być wyższa ponieważ słoiki otoczone powietrzem nagrzewają się wolniej niż te otoczone wodą).
  5. Po zakończeniu pasteryzacji wyłącz piekarnik i ostudź przetwory wewnątrz uchylonego piekarnika przez około 30 min.
  6. Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Piekarnik

Kiszenie

Kiszenie to inaczej proces fermentacji mlekowej w którym pożyteczne bakterie zamieniają cukry zawarte w składnikach na kwas mlekowy. Ten kwas jest również konserwantem który zabija niekorzystne bakterie. Kiszenie jest procesem anaerobicznym czyli w środowisku bez powietrza, więc musimy pamiętać że składniki muszą być całkowicie przykryte zalewą.

Do kiszenia możemy użyć różnych warzyw i owoców jak np. papryka, kalafior, buraki, kapusta, ogórki, jabłka, śliwki i gruszki. Do zalewy często dodawany jest również ocet.

  1. Warzywa muszą być świeże bez oznak zepsucia, umyte i osuszone a naczynia i nakrętki sterylne.
  2. Do słoików należy umieścić również przyprawy, które posiadają właściwości konserwujące jak np. czosnek, ziele angielskie, liście laurowe czy koper.
  3. Zawartość należy zalać całkowicie gorącą zalewą z solą w proporcji 1 łyżki na 1 litr wody. Jeżeli składniki będą się wynurzać ponad powierzchnię może dojść do zepsucia.
  4. Słoik zakręcamy, odstawiamy dnem do góry i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
  5. Proces kiszenia zazwyczaj następuje po 4 dniach, po czym należy przenieść słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca.
  6. Przetwory można przechowywać do pół roku lub dłużej jeżeli poddamy je pasteryzacji.
Ogórki przed kiszeniem w słoiku



Suszenie

Proces polega na usunięciu dużej ilości wody z żywności, która jest potrzebna do rozwoju drobnoustrojów psujących żywność. Suszyć można warzywa, owoce, grzyby, mięso oraz ryby. Pozbawione wody produkty często znacznie zmniejszą swoją wagę i objętość. Idealnym choć przykładem są rodzynki - czyli suszone winogrona.


Suszyć możemy na słońcu, za pomocą dehydratora lub w piekarniku. Aby zacząć swoją przygodę z suszeniem żywności wystarczy ustawić piekarnik między 50°C a 80°C z termoobiegiem, rozłożyć produkty na blaszce i poczekać aż woda z nich wyparuje. Suszenie zazwyczaj trwa kilka godzin a piekarniki nie słyną z energooszczędności więc jeżeli nie jest to jednorazowa czynność warto uzbroić się w suszarkę elektryczną.

Suszone grzyby



Data dodania: 12-09-2019