Sezon na warzywa i owoce to idealny czas aby przygotować przetwory na zimę. W dzisiejszych czasach nie musimy się co prawda martwić o robienie zapasów na zimę ponieważ wszystko możemy kupić w sklepie ale takie produkty nigdy nie zastąpią domowych wyrobów. Zobacz jak można je prawidłowo przygotować.
Metoda stosowana do konserwacji przecierów, konfitur, soków i marynat. Pasteryzacja polega na niszczeniu drobnoustrojów oraz grzybów przez podgrzanie ich do temperatury od 70°C do 100°C. Zakonserwowane w ten sposób przetwory zachowują swój smak i aromat.
Do pasteryzacji stosowane są słoiki typu “twist-off”, “weck” oraz szklane butelki z korkiem. Naczynia nie mogą być uszkodzone i powinny zostać wyparzone przed nałożeniem zawartości. Pasteryzować przetwory możemy na mokro - w garnku i zmywarce lub na sucho piekarniku.
Kiszenie to inaczej proces fermentacji mlekowej w którym pożyteczne bakterie zamieniają cukry zawarte w składnikach na kwas mlekowy. Ten kwas jest również konserwantem który zabija niekorzystne bakterie. Kiszenie jest procesem anaerobicznym czyli w środowisku bez powietrza, więc musimy pamiętać że składniki muszą być całkowicie przykryte zalewą.
Do kiszenia możemy użyć różnych warzyw i owoców jak np. papryka, kalafior, buraki, kapusta, ogórki, jabłka, śliwki i gruszki. Do zalewy często dodawany jest również ocet.
Proces polega na usunięciu dużej ilości wody z żywności, która jest potrzebna do rozwoju drobnoustrojów psujących żywność. Suszyć można warzywa, owoce, grzyby, mięso oraz ryby. Pozbawione wody produkty często znacznie zmniejszą swoją wagę i objętość. Idealnym choć przykładem są rodzynki - czyli suszone winogrona.
Suszyć możemy na słońcu, za pomocą dehydratora lub w piekarniku. Aby zacząć swoją przygodę z suszeniem żywności wystarczy ustawić piekarnik między 50°C a 80°C z termoobiegiem, rozłożyć produkty na blaszce i poczekać aż woda z nich wyparuje. Suszenie zazwyczaj trwa kilka godzin a piekarniki nie słyną z energooszczędności więc jeżeli nie jest to jednorazowa czynność warto uzbroić się w suszarkę elektryczną.
Data dodania: 12-09-2019