Skorzystaj z rat 0%
Zapisz się do naszego Newslettera i zyskajKUPON 10ZŁ

Aby otrzymać kupon rabatowy musisz posiadać konto w naszym sklepie. Minimalna wartość zamówienia wynosi: 100,00 zł

Dodano do koszyka
:
Wystąpił błąd aplikacji. Jeżeli problem się powtarza prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny oraz podanie informacji w poniższej ramce.
User-agent: MockNavigator
Zwilling Q1

Staub - Garnek żeliwny owalny La Cocotte 4,2 L grafitowy

993,76
Wysyłka w 24 godziny Darmowa dostawa30 lat gwarancji StaubPo zakupie tego produktu otrzymasz 994 punków
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 994 punktów na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy tylko zalogowanych Klientów. Wartość 25 punktów wynosi 1 zł.
Dostępne raty Credit Agricole 0%Model: 40509-317-0 EAN: 3272341029188Historia cen
Staub
Staub - Garnek żeliwny owalny La Cocotte 4,2 L grafitowy

Stylowe garnki żeliwne z serii La Cocotte stworzone zostały z przeznaczeniem do przyrządzania potraw wymagających długotrwałej obróbki cieplnej; idealne do duszenia potraw. Ich masywne boki i dno, a także pokrywa znakomicie utrzymują ciepło. Naczynia te doskonale sprawdzają się również przy innych metodach obróbki, takich jak: gotowanie, smażenie, a nawet pieczenie w wysokich temperaturach.

Garnek żeliwny owalny La Cocotte 4,2 L grafitowy wyposażony jest w wygodne uchwyty oraz poręczną, stalową gałkę pokrywki. Dobrze się je trzyma nawet w rękawicach kuchennych. Specjalna powłoka, pokrywająca jego wnętrze, zapobiega przywieraniu potraw. Naczynie to pokryte jest od zewnątrz specjalną emalią, która ułatwia czyszczenie i chroni przed wpływem z zewnątrz.

Nadaje się na każde źródło ciepła, z kuchniami indukcyjnymi włącznie.

Linia: La Cocotte
Materiał: żeliwo, stal nierdzewna
Kolor: grafitowy, srebrny, czarny
Szerokość: 29 cm
Wysokość: 15,5 cm
Długość: 35,3 cm
Pojemność: 4,2 L
Waga: 5,6 kg
Indukcja: tak
Odrobina historii

Staub to francuska firma o klikudziesięcioletniej tradycji. Słynie ona z produkcji emaliowanych garnków żeliwnych, ceramicznych naczyń do zapiekania potraw i serwowania. Wszystkie produkty tej marki charakteryzują się ciekawymi kształtami i przepięknymi kolorami. Dzięki nim gotowanie stanie się prawdziwą pasją.

Ojczyzną marki Staub jest Alzacja we Francji, a dokładniej miasto Turckheim, gdzie w nieczynnej fabryce artyleryjskiej, Francis Staub zaprojektował i wprowadził do produkcji swój pierwszy żeliwny garnek emaliowany. Był to rok 1974. W późniejszym czasie firma przeniosła się do Merville, gdzie działa do dziś.

W 2008 roku firma prowadziła trzy zakłady produkcyjne we Francji, spółkę Join Venture w Japonii, a także oddział marketingowy w Stanach Zjednoczonych. W tym samym roku Staub sprzedał większą część udziałów grupie Zwilling, jednak ciągle pozostaje niezależną marką.

Technologia i produkty

Produkcja firmy opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu masywnych naczyń z żeliwa, z wykorzystaniem tradycyjnych metod odlewnictwa, połączonych z nowoczesnymi technologiami. Wśród żeliwnych naczyń znajdziemy np.: garnki La Cocotte, Cocotte Specials, a także patelnie Chistera Baraister. Każde z naczyń po odlaniu i wyczyszczeniu poddawane jest długotrwałemu procesowi emaliowania, który polega na wielokrotnym nakładaniu kolorowej powłoki i wypalaniu jej w temperaturach rzędu 1000 °C. Emalia ta zapobiega uszkodzeniom oraz chroni żeliwo przed niekorzystnym wpływem wilgoci i nadaje naczyniom pięknego wyglądu. Istotną cechą garnków żeliwnych Staub jest specjalna faktura pokrywek, umożliwiająca równomierne skraplanie się pary, dzięki czemu potrawy są idealnie nawilżone. Wśród naczyń żeliwnych Staub znajdziemy również zestawy do fondue.

Oprócz żeliwnych garnków i patelni firma produkuje również naczynia ceramiczne do zapiekania potraw, poddane identycznemu procesowi emaliowania. Są to naczynia z serii: Cooking, Xs - Minis, Sur La Table Minis oraz garnuszki ceramiczne Mini Cocotte i Cocotte Specials. Wśród produktów firmy Staub znajdziemy również naczynia ceramiczne do serwowania (linia Serving), a także cały szereg akcesoriów kuchennych, np. wkłady do gotowania na parze.

Naczynia żeliwne należy myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez użycia jakichkolwiek płynów do mycia. Nie wolno również myć ich w zmywarkach do naczyń. To wszystko dlatego, że żeliwo absorbuje płyny.

Podczas procesu produkcji naczynia żeliwne impregnowane są tłuszczami roślinnymi, które z czasem jednak pod wpływem gotowania zużywają się. Dlatego po każdym użyciu garnku lub patelni dobrze jest umyć ją, osuszyć i przetrzeć szmatką nasączoną olejem jadalnym. Tak zabezpieczone naczynie bez obaw można odstawić na półkę.

Trzeba pamiętać również o tym, by nie przechowywać naczyń z pokrywkami przykrytych, gdyż na hermetycznie zamkniętym żeliwie może pojawić się rdza. Rdza pojawi się również wówczas, gdy w naczyniu długo przechowywane było jedzenie. Aby ją usunąć, trzeba posłużyć się metalowym zmywakiem, a następnie zaimpregnować garnek lub patelnię olejem jadalnym.

Po więcej informacji zapraszamy do naszego poradnika: Jak dbać o naczynia żeliwne
Polecamy także zapoznanie się z innymi poradami dotyczącymi naszych produktów: Poradnik kuchenny

Garnki na indukcjęGarnki emaliowaneGarnki z grubym dnemGarnki do piekarnikaGarnki na gazGarnki 4l
kuchniasklep.pl Reviews with ekomi-pl.com

Akcesoria dodatkowe

Staub - Uchwyt do pokrywki świniaStaub - Uchwyt do pokrywki świnia
Staub - Uchwyt do pokrywki dyniaStaub - Uchwyt do pokrywki dynia
Staub - Uchwyt do pokrywki homarStaub - Uchwyt do pokrywki homar
Staub - Uchwyt do pokrywki krowaStaub - Uchwyt do pokrywki krowa
Staub - Uchwyt do pokrywki królikStaub - Uchwyt do pokrywki królik
Staub - Gałka mosiężna średniaStaub - Gałka mosiężna średnia
Staub - Gałka niklowana średniaStaub - Gałka niklowana średnia
Staub - Uchwyt do pokrywki rybaStaub - Uchwyt do pokrywki ryba
Staub - Uchwyt do pokrywki ślimakStaub - Uchwyt do pokrywki ślimak
Staub - Uchwyt do pokrywki kogutStaub - Uchwyt do pokrywki kogut
kuchniasklep.pl Reviews with ekomi-pl.com