Stylowe garnki żeliwne z serii La Cocotte stworzone zostały z przeznaczeniem do przyrządzania potraw wymagających długotrwałej obróbki cieplnej; idealne do duszenia potraw. Ich masywne boki i dno, a także pokrywa znakomicie utrzymują ciepło. Naczynia te doskonale sprawdzają się również przy innych metodach obróbki, takich jak: gotowanie, smażenie, a nawet pieczenie w wysokich temperaturach.
Garnek żeliwny owalny La Cocotte 4,2 L grafitowy wyposażony jest w wygodne uchwyty oraz poręczną, stalową gałkę pokrywki. Dobrze się je trzyma nawet w rękawicach kuchennych. Specjalna powłoka, pokrywająca jego wnętrze, zapobiega przywieraniu potraw. Naczynie to pokryte jest od zewnątrz specjalną emalią, która ułatwia czyszczenie i chroni przed wpływem z zewnątrz.
Nadaje się na każde źródło ciepła, z kuchniami indukcyjnymi włącznie.
Linia: | La Cocotte |
Materiał: | żeliwo, stal nierdzewna |
Kolor: | grafitowy, srebrny, czarny |
Szerokość: | 29 cm |
Wysokość: | 15,5 cm |
Długość: | 35,3 cm |
Pojemność: | 4,2 L |
Waga: | 5,6 kg |
Indukcja: | tak |
Staub to francuska firma o klikudziesięcioletniej tradycji. Słynie ona z produkcji emaliowanych garnków żeliwnych, ceramicznych naczyń do zapiekania potraw i serwowania. Wszystkie produkty tej marki charakteryzują się ciekawymi kształtami i przepięknymi kolorami. Dzięki nim gotowanie stanie się prawdziwą pasją.
Ojczyzną marki Staub jest Alzacja we Francji, a dokładniej miasto Turckheim, gdzie w nieczynnej fabryce artyleryjskiej, Francis Staub zaprojektował i wprowadził do produkcji swój pierwszy żeliwny garnek emaliowany. Był to rok 1974. W późniejszym czasie firma przeniosła się do Merville, gdzie działa do dziś.
W 2008 roku firma prowadziła trzy zakłady produkcyjne we Francji, spółkę Join Venture w Japonii, a także oddział marketingowy w Stanach Zjednoczonych. W tym samym roku Staub sprzedał większą część udziałów grupie Zwilling, jednak ciągle pozostaje niezależną marką.
Produkcja firmy opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu masywnych naczyń z żeliwa, z wykorzystaniem tradycyjnych metod odlewnictwa, połączonych z nowoczesnymi technologiami. Wśród żeliwnych naczyń znajdziemy np.: garnki La Cocotte, Cocotte Specials, a także patelnie Chistera Baraister. Każde z naczyń po odlaniu i wyczyszczeniu poddawane jest długotrwałemu procesowi emaliowania, który polega na wielokrotnym nakładaniu kolorowej powłoki i wypalaniu jej w temperaturach rzędu 1000 °C. Emalia ta zapobiega uszkodzeniom oraz chroni żeliwo przed niekorzystnym wpływem wilgoci i nadaje naczyniom pięknego wyglądu. Istotną cechą garnków żeliwnych Staub jest specjalna faktura pokrywek, umożliwiająca równomierne skraplanie się pary, dzięki czemu potrawy są idealnie nawilżone. Wśród naczyń żeliwnych Staub znajdziemy również zestawy do fondue.
Oprócz żeliwnych garnków i patelni firma produkuje również naczynia ceramiczne do zapiekania potraw, poddane identycznemu procesowi emaliowania. Są to naczynia z serii: Cooking, Xs - Minis, Sur La Table Minis oraz garnuszki ceramiczne Mini Cocotte i Cocotte Specials. Wśród produktów firmy Staub znajdziemy również naczynia ceramiczne do serwowania (linia Serving), a także cały szereg akcesoriów kuchennych, np. wkłady do gotowania na parze.
Naczynia żeliwne należy myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez użycia jakichkolwiek płynów do mycia. Nie wolno również myć ich w zmywarkach do naczyń. To wszystko dlatego, że żeliwo absorbuje płyny.
Podczas procesu produkcji naczynia żeliwne impregnowane są tłuszczami roślinnymi, które z czasem jednak pod wpływem gotowania zużywają się. Dlatego po każdym użyciu garnku lub patelni dobrze jest umyć ją, osuszyć i przetrzeć szmatką nasączoną olejem jadalnym. Tak zabezpieczone naczynie bez obaw można odstawić na półkę.
Trzeba pamiętać również o tym, by nie przechowywać naczyń z pokrywkami przykrytych, gdyż na hermetycznie zamkniętym żeliwie może pojawić się rdza. Rdza pojawi się również wówczas, gdy w naczyniu długo przechowywane było jedzenie. Aby ją usunąć, trzeba posłużyć się metalowym zmywakiem, a następnie zaimpregnować garnek lub patelnię olejem jadalnym.
Po więcej informacji zapraszamy do naszego poradnika: Jak dbać o naczynia żeliwne
Polecamy także zapoznanie się z innymi poradami dotyczącymi naszych produktów: Poradnik kuchenny
“Bardzo polecam ten sklep...ceny nie do pobicia, wysyłka błyskawiczną i kontakt również na medal....Juz dużo z tego sklepu kupiłam i nie zmieniam ich na żaden inny!!!!! POLECAM!!!!!”