Od niemalże pół wieku znana na świecie firma Staub słynie z produkcji niezawodnych naczyń kuchennych, o przepięknych kolorach. Wśród nich znajdziemy ceramiczne naczynia do pieczenia, a także żeliwne garnki i patelnie. Z ich pomocą przyrządzimy potrawy i zaserwujemy je prosto na stół. Z pewnością staną się prawdziwa ozdobą w każdej jadalni.
Patelnia żeliwna grillowa Chistera 30 cm czarny znakomicie nagrzewa się i utrzymuje ciepło przez długi czas, co daje możliwość wydobycia prawdziwej głębi smaku w przyrządzanych potrawach. Z jej pomocą przyrządzimy potrawy przypiekane jak na grillu, takie jak: szaszłyki, grillowane warzywa lub barbecue.
Patelnia ta wyposażona jest w wygodne uchwyty, które dobrze leżą w dłoni nawet w rękawicach kuchennych. Pokryta jest od zewnątrz emalią lśniącą emalią, nakładaną wielokrotnie i wypalaną w temperaturze 1000°C. Do koloryzacji stosowane są wyłącznie naturalne pigmenty pochodzenia mineralnego. Wewnątrz naczynia znajduje się specjalna faktura, spełniająca rolę rusztu grilla, pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu potrawy do naczynia. Wyposażona jest w wygodne uchwyty, które dobrze leżą w dłoni nawet w rękawicach kuchennych. Nadaje się na każdy rodzaj kuchenki, łącznie z indukcyjną, a także do piekarnika.
Linia: | Chistera |
Materiał: | żeliwo |
Kolor: | czarny |
Wymiary: | 30 x 30 cm |
Wysokość: | 4,7 cm |
Długość: | 50,7 cm |
Waga: | 4,4 kg |
Indukcja: | tak |
Naczynia żeliwne należy myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez użycia jakichkolwiek płynów do mycia. Nie wolno również myć ich w zmywarkach do naczyń. To wszystko dlatego, że żeliwo absorbuje płyny.
Podczas procesu produkcji naczynia żeliwne impregnowane są tłuszczami roślinnymi, które z czasem jednak pod wpływem gotowania zużywają się. Dlatego po każdym użyciu garnka lub patelni dobrze jest osuszyć naczynie i przetrzeć szmatką nasączoną olejem jadalnym. Tak zabezpieczone naczynie bez obaw można odstawić na półkę.
Trzeba pamiętać również o tym, by nie przechowywać naczyń z pokrywkami przykrytych, gdyż na hermetycznie zamkniętym żeliwie może pojawić się rdza. Rdza pojawi się również wówczas, gdy w naczyniu długo przechowywane było jedzenie. Aby ją usunąć, trzeba posłużyć się metalowym zmywakiem, a następnie zaimpregnować garnek lub patelnię olejem jadalnym.
Po więcej informacji zapraszamy do naszego poradnika:
Jak dbać o naczynia żeliwne
Polecamy także zapoznanie się z innymi poradami dotyczącymi naszych produktów:
Poradnik kuchenny
Staub to francuska firma o klikudziesięcioletniej tradycji. Słynie ona z produkcji emaliowanych garnków żeliwnych, ceramicznych naczyń do zapiekania potraw i serwowania. Wszystkie produkty tej marki charakteryzują się ciekawymi kształtami i przepięknymi kolorami. Dzięki nim gotowanie stanie się prawdziwą pasją.
Ojczyzną marki Staub jest Alzacja we Francji, a dokładniej miasto Turckheim, gdzie w nieczynnej fabryce artyleryjskiej, Francis Staub zaprojektował i wprowadził do produkcji swój pierwszy żeliwny garnek emaliowany. Był to rok 1974. W późniejszym czasie firma przeniosła się do Merville, gdzie działa do dziś.
W 2008 roku firma prowadziła trzy zakłady produkcyjne we Francji, spółkę Join Venture w Japonii, a także oddział marketingowy w Stanach Zjednoczonych. W tym samym roku Staub sprzedał większą część udziałów grupie Zwilling, jednak ciągle pozostaje niezależną marką.
Produkcja firmy opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu masywnych naczyń z żeliwa, z wykorzystaniem tradycyjnych metod odlewnictwa, połączonych z nowoczesnymi technologiami. Wśród żeliwnych naczyń znajdziemy np.: garnki La Cocotte, Cocotte Specials, a także patelnie Chistera Baraister. Każde z naczyń po odlaniu i wyczyszczeniu poddawane jest długotrwałemu procesowi emaliowania, który polega na wielokrotnym nakładaniu kolorowej powłoki i wypalaniu jej w temperaturach rzędu 1000 °C. Emalia ta zapobiega uszkodzeniom oraz chroni żeliwo przed niekorzystnym wpływem wilgoci i nadaje naczyniom pięknego wyglądu. Istotną cechą garnków żeliwnych Staub jest specjalna faktura pokrywek, umożliwiająca równomierne skraplanie się pary, dzięki czemu potrawy są idealnie nawilżone. Wśród naczyń żeliwnych Staub znajdziemy również zestawy do fondue.
Oprócz żeliwnych garnków i patelni firma produkuje również naczynia ceramiczne do zapiekania potraw, poddane identycznemu procesowi emaliowania. Są to naczynia z serii: Cooking, Xs - Minis, Sur La Table Minis oraz garnuszki ceramiczne Mini Cocotte i Cocotte Specials. Wśród produktów firmy Staub znajdziemy również naczynia ceramiczne do serwowania (linia Serving), a także cały szereg akcesoriów kuchennych, np. wkłady do gotowania na parze.
“ szybko, sprawnie, konkurencyjne ceny, towar dobrze zapakowany. Polecam! ”