Staub to znana na świecie marka niezawodnych i przepięknie kolorowych naczyń kuchennych. Ceramiczne naczynia do zapiekania, do serwowania oraz żeliwne garnki i patelnie to produkty charakterystyczne dla niej. Bogata kolorystyce i wzornictwo zapewnia szeroki wybór. Naczynia te świetnie dopasujemy do wystroju każdego pomieszczenia, zarówno stylistycznie, jak i kolorystycznie.
Patelnia żeliwna sauté Chistera Braiser 28 cm czerwony doskonała jest do duszonych warzyw i gulaszy, a także potraw zapiekanych w piekarniku. Świetnie nadaje się do serwowania potrawy; dobrze prezentuje się na stole i utrzymuje jej ciepło przez dłuższy czas.
Dzięki zastosowaniu żeliwa naczynie można rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, co daje możliwość długotrwałej obróbki cieplnej, dzięki czemu potrawy będą zawsze pyszne i aromatyczne.
Patelnia ta pokryta jest od zewnątrz szklistą emalią, barwioną z zastosowaniem wyłącznie naturalnych pigmentów. Powłoka ta jest nakładana wielowarstwowo i wypalana w temperaturach sięgających rzędu 1000°C. Wnętrze jej powleczone jest nieprzywierającą powłoką, spód pokrywki posiada specjalna fakturę, która ułatwia skraplanie się pary wewnątrz naczynia. Wygodne uchwyty i stalowa, chromowana gałka pokrywki świetnie leży w dłoniach, nawet w rękawicach. Patelnia nadaje się na każdy rodzaj kuchenki, łącznie z indukcyjną.
Linia: | Chistera Braiser |
Materiał: | żeliwo, stal nierdzewna |
Kolor: | czerwony, czarny, srebrny |
Średnica: | 28 cm |
Wysokość: | 12,5 cm |
Długość: | 36,1 cm |
Pojemność: | 3,7 L |
Grubość dna: | 0,4 cm |
Waga: | 5,2 kg |
Indukcja: | tak |
Naczynia żeliwne należy myć wyłącznie pod bieżącą wodą, bez użycia jakichkolwiek płynów do mycia. Nie wolno również myć ich w zmywarkach do naczyń. To wszystko dlatego, że żeliwo absorbuje płyny.
Podczas procesu produkcji naczynia żeliwne impregnowane są tłuszczami roślinnymi, które z czasem jednak pod wpływem gotowania zużywają się. Dlatego po każdym użyciu garnka lub patelni dobrze jest osuszyć naczynie i przetrzeć szmatką nasączoną olejem jadalnym. Tak zabezpieczone naczynie bez obaw można odstawić na półkę.
Trzeba pamiętać również o tym, by nie przechowywać naczyń z pokrywkami przykrytych, gdyż na hermetycznie zamkniętym żeliwie może pojawić się rdza. Rdza pojawi się również wówczas, gdy w naczyniu długo przechowywane było jedzenie. Aby ją usunąć, trzeba posłużyć się metalowym zmywakiem, a następnie zaimpregnować garnek lub patelnię olejem jadalnym.
Po więcej informacji zapraszamy do naszego poradnika:
Jak dbać o naczynia żeliwne
Polecamy także zapoznanie się z innymi poradami dotyczącymi naszych produktów:
Poradnik kuchenny
Staub to francuska firma o klikudziesięcioletniej tradycji. Słynie ona z produkcji emaliowanych garnków żeliwnych, ceramicznych naczyń do zapiekania potraw i serwowania. Wszystkie produkty tej marki charakteryzują się ciekawymi kształtami i przepięknymi kolorami. Dzięki nim gotowanie stanie się prawdziwą pasją.
Ojczyzną marki Staub jest Alzacja we Francji, a dokładniej miasto Turckheim, gdzie w nieczynnej fabryce artyleryjskiej, Francis Staub zaprojektował i wprowadził do produkcji swój pierwszy żeliwny garnek emaliowany. Był to rok 1974. W późniejszym czasie firma przeniosła się do Merville, gdzie działa do dziś.
W 2008 roku firma prowadziła trzy zakłady produkcyjne we Francji, spółkę Join Venture w Japonii, a także oddział marketingowy w Stanach Zjednoczonych. W tym samym roku Staub sprzedał większą część udziałów grupie Zwilling, jednak ciągle pozostaje niezależną marką.
Produkcja firmy opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu masywnych naczyń z żeliwa, z wykorzystaniem tradycyjnych metod odlewnictwa, połączonych z nowoczesnymi technologiami. Wśród żeliwnych naczyń znajdziemy np.: garnki La Cocotte, Cocotte Specials, a także patelnie Chistera Baraister. Każde z naczyń po odlaniu i wyczyszczeniu poddawane jest długotrwałemu procesowi emaliowania, który polega na wielokrotnym nakładaniu kolorowej powłoki i wypalaniu jej w temperaturach rzędu 1000 °C. Emalia ta zapobiega uszkodzeniom oraz chroni żeliwo przed niekorzystnym wpływem wilgoci i nadaje naczyniom pięknego wyglądu. Istotną cechą garnków żeliwnych Staub jest specjalna faktura pokrywek, umożliwiająca równomierne skraplanie się pary, dzięki czemu potrawy są idealnie nawilżone. Wśród naczyń żeliwnych Staub znajdziemy również zestawy do fondue.
Oprócz żeliwnych garnków i patelni firma produkuje również naczynia ceramiczne do zapiekania potraw, poddane identycznemu procesowi emaliowania. Są to naczynia z serii: Cooking, Xs - Minis, Sur La Table Minis oraz garnuszki ceramiczne Mini Cocotte i Cocotte Specials. Wśród produktów firmy Staub znajdziemy również naczynia ceramiczne do serwowania (linia Serving), a także cały szereg akcesoriów kuchennych, np. wkłady do gotowania na parze.
“ szybko, sprawnie, konkurencyjne ceny, towar dobrze zapakowany. Polecam! ”