Jedna z najbardziej popularnych oraz uwielbianych na całym świecie kuchni. Większość dań jest oparta na jednym z 3 głównych składników obecnych w regionie jeszcze przed przybyciem hiszpańskich konkwistadorów: kukurydzy, fasoli oraz papryce chilli. Kukurydza wykorzystywana jest w każdej formie ale najbardziej charakterystyczną i uniwesalną jest tortilla - cieńki okrągły placek z mąki kukurydzianej, słynny z wykorzystania w daniach jak Tacos, Burritos, czy Enchiladas.
Papryczki chilli są hodowane od ponad 6 tysięcy lat w północno wschodniej części Meksyku. Z czasem jej hodowla rozprzestrzeniła się do Ameryki centralnej oraz południowej a po przybyciu europejczyków do reszty świata. Dzisiaj papryczki chili są kluczowym elementem wielu innych kultur kuchennych jak Indyjska, Tajska, Syczuańska, Włoska i Hiszpańska. Razem z papryką i wieloma innymi roślinami do reszty świata trafiły również różne odmiany fasoli jak Pinto, czy czarna oraz czerwona fasola. W artykule przedstawiliśmy 5 najpopularniejszych potraw które warto samodzielnie przygotować.
Tacos to bardzo proste danie które znajdziemy w wyrafinowanych restauracjach oraz sprzedawane jako street food. Dzięki uniwersalnej formie i nierygorystycznym podejściu do składników znajdzimy setki różnych przepisów zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych.
Tacos charakteryzują się wytrawnym nadzieniem w złożonej na pół małej tortilli lub twardej, chrupiącej, kukurydzianej skorupce. Nazwa dania wywodzi się z meksykańskich kopalni srebra w których czarny proch był zawijany w papierowe “taquito”.
Składnikami nadzienia mogą być różnorodne warzywa jak sałata, fasola, papryka, pomidory, cebula, avocado, owoce, a nawet grzyby. Najlepszym mięsem jakie można zastosować w Tacos to mielona wołowina ale można je zastąpić wieprzowiną lub kurczakiem. Nadzienie jest najczęściej doprawiane papryką chilli, pieprzem cayenne, czosnkiem, kminem rzymskim, oregano oraz kolendrą.
Burrito to bardzo łatwe w przygotowaniu danie składające się z wytrawnego nadzienia zawiniętego tortillą w cylinder. Podobnie do Tacos znajdziemy setki przepisów różniących się składnikami nadzienia, dlatego możemy równie dobrze zastosować swoje ulubione warzywa, mięso czy owoce. Podawane są na 2 sposoby: na talerzu pokryte ostrym sosem lub zawinięte folią aluminiową dla wygody w przypadku street foodu.Nadzienie składa się najczęściej z głównego składnika jak ryż albo czarna czy czerwona fasola. Przed nałożeniem składników na tortillę można ją wyłożyć sałatą. Poza walorami estetycznymi i świeżą nutą smakową ochroni również tortillę przed nadmiarem wilgoci. Jako dodatkowe składniki warto dodać starty żółty ser, pomidory, oraz dodatki takie jak guacamole, salsa czy pico de gallo - drobno pokrojone pomidory, papryka jalapeno, cebula oraz sok z limonki.
Ta meksykańska zapiekanka jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. W przeciwieństwie do poprzednich dań Enchiladas ciężko byłoby podać jako street food. Składa się z kilku rulonów tortilli z nadzieniem ułożonych w rzędzie oraz pokrytych roztopionym serem i sosem z pomidorów. Do ich przgotowania potrzebny będzie piekarnik.
Nadzienia tortilli można wypełnić różnego rodzaju warzywami oraz mięsem. Do Enchiladas nadadzą się ziemniaki, fasola czarna i czerwona, cebula, papryka, pomidory oraz sery. Sosy pokrywające Enchiladas mają wiele różnych wariacji. Najpopularniejszymi jest pomidorowy, serowy oraz Mole Poblano - meksykański sos zawierający około 20 składników do których możemy zaliczyć kilka gatunków chilli, pomidora, sezam, pestki z dyni, cynamon oraz czekoladę.
Jednym z meksykańskich Mole jest bardzo popularna pasta ze zmiażdżonych owoców avocado. Często spotkamy się z nim jako dip do przekąsek lub składnik w wielu innych daniach. Guacamole jest znane na całym świecie i z czasem stało się częścią wielu innych kultur kulinarnych. Historia pasty sięga czasów imperium Azteków na terenie dzisiejszego Meksyku.
Guacamole nie jest skomplikowane w przygotowaniu ale trzeba pamiętać jak prawidłowo obchodzić się z Avocado. Zazwyczaj gdy kupujemy je w sklepie jest jeszcze twarde i niedojrzałe dlatego należy je pozyskać 4 do 7 dni przed przygotowaniem pasty. Aby przyspieszyć czas dojrzewania możemy je przechowywać razem z jabłkami i bananami, najlepiej w papierowej torbie. Aby obrać Avocado należy je przeciąć pionowo na pół, wokół pestki i obrócić jedną połówkę aby odczepić ją od pestki. Po jej odsłonięciu możemy energicznie wbić w nóż aby się w zagnieździł się w pestce i go obrócić aby odczepiła się owocu. Aby wybrać miąsz z połówek można użyć łyżki.
Na resztę składników Guacamole składają się papryka Jalapeno, Pico de Gallo, cebula, oraz sok z limonki który zapobiegnie zbrązowieniu pasty, która podobnie do jabłek pod wpływem oksydacji z czasem zmienia kolor. Poza miąszem możemy dobrać składniki wedle własnego uznania ponieważ Guacamole będzie pyszne nawet z samego owocu doprawionego solą i pieprzem.
W internecie ostatnio stał się popularny sposób na przyspieszenie dojrzewania przez umieszczenie owocu w piekarniku na 10 do 40 min w temperaturze 100°C. Efekty tej metody są niestety niezadowalające ponieważ mimo zmiękczenia owocu jednocześnie zniszczymy jego smak i kremową strukturę.
Quesadilla to powszechne danie które znajdziemy zarówno w meksykańskich restauracjach jak i na rodzinnym stole. Coś co sprawia wrażenie autentycznego dania sprzed czasów kolonialnych jest w rzeczywistości zlepkiem wpływów innych kultur. Danie łączy w sobie Tortillę z północno amerykańskiej kukurydzy, ser Oaxaca produkowany przez dominikańkich mnichów w meksyku oraz hiszpańską wieprzowinę i wołowinę. Quesadillas można podać jako przekąskę lub jako główne danie, dzięki uniwersalnej formie możemy dostosować składniki aby pasowały do śniadania, obiadu czy kolacji.
Najważniejszym elementem nadzienia jest ser. Dla zachowania autentyczności powinniśmy zastosować ser Oaxaca ale z powodu niskiej dostępności możemy zastąpić go Mozzarellą z mleka bawolego. Oczywiscie zawsze możemy użyć swojego ulubionego sera lub mieszanki kilku serów dla wzbogacenia doświadczeń smakowych. Resztę składników możemy skomponować wedle uznania. Często stosowanymi warzywami są, pomidory, avocado, słodka i ostra papryka, cukinia, cebula, kukurydza oraz różnego rodzaju fasola. Doskonałym dopełnieniem będzie mięso, wieprzowe, wołowe lub z kurczaka w formie szarpanej, drobnych kostek lub plasterków. W wielu przepisach spotkamy się z kiełbasą Chorizo oraz mieloną wołowiną.
Data dodania: 07-02-2020