Czy gotowanie na parze jest zdrowe?

Zbilansowana dieta jest niezbędna dla sprawnego stylu życia. Rozpoczyna się to od wyboru zdrowej, wysokiej jakości żywności, a kończy się odpowiednią metodą gotowania. Celem powinno być przyjmowanie jak największej ilości składników odżywczych z każdym posiłkiem. Najlepszym i najłatwiejszym sposobem przygotowania posiłku, który spełnia powyższe kryteria jest wykorzystanie parowaru. Dlaczego? Ponieważ podczas gotowania potraw na parze, zwłaszcza warzyw, mięsa i ryb, zawarte w nich witaminy są optymalnie chronione.

Jak działa parowar?

Gotowanie na parze odbywa się na bardzo prostej zasadzie: woda jest podgrzewana w dolnej części naczynia do gotowania na parze i zaczyna wrzeć. Ułożone powyżej produkty są otoczone wytworzoną, gorącą parą i delikatnie gotują się w jej wysokiej temperaturze. Nie ma znaczenia, czy chcesz gotować na parze mięso, ryby czy warzywa. Nawet desery można przygotować w ten sposób.


W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, żywność w parowarze nie jest wystawiona bezpośrednio na działanie wody lub bardzo gorącej powierzchni do pieczenia. W ten sposób podczas gotowania na parze zostają zachowane witaminy i inne składniki odżywcze, które w przeciwnym razie zostałyby utracone. Zapewnia to również wypieranie tlenu przez gorącą parę wodną, ​​co jest właściwie naturalnym procesem. Dzięki temu oprócz witamin, podczas gotowania na parze zachowuje się kolor, kształt i konsystencję danej żywności.

Gotowanie w parowarze - zalety w pigułce
  • Ochrona witamin, składników odżywczych i aromatów
  • Zachowana zostaje konsystencja i kolor żywności
  • Przygotowywanie równoległe bez mieszania smaków
  • Parowary z podstawą uniwersalną mogą być używana na każdej kuchence, w tym na płycie indukcyjnej
  • Materiały można myć w zmywarce
  • Brak spalania
  • Bez wysychania
  • Różne kształty i rozmiary naczyń do gotowania na parze



Okrągły czy kwadratowy: jaki kształt parowaru jest najlepszy?

Parowary mają różne kształty i pojemności. Który wariant jest najlepszy dla twoich celów, zależy od twoich osobistych wymagań dotyczących danego modelu parowaru. Na przykład z powodzeniem znajdziesz wiele prostokątnych parowarów ze szklanymi pokrywkami. Są one szczególnie odpowiednie do gotowania na parze różnych potraw układanych obok siebie. Mają dużą pojemność, dzięki czemu możesz z łatwością gotować dla przyjaciół i rodziny. Praktyczny kształt pozwala również używać go jako brytfanny, nawet w piekarniku. To swego rodzaju rozwiązanie typu 2 w 1!

Nieco bardziej oszczędzającą miejsce alternatywą są parowary okrągłe, które dzięki swojemu kształtowi mają nieco bardziej ergonomiczny wygląd. Dzięki temu nadają się szczególnie do nieco mniejszych lub zasilanych gazem kuchenek. Dzięki różnym wkładom możesz piąć się w górę i układać naczynia jedno na drugim. Czy jednak przy takim ustawieniu nie traci się indywidualnych aromatów? Wręcz przeciwnie. Para wodna pełni funkcję izolacyjną, dzięki czemu każdy składnik zachowuje swoje smaki i zapachy. Właściwie to gotowanie na parze jeszcze bardziej intensyfikuje aromaty.




Akcesoria do parowarów

Szklane pokrywki: Przezroczyste pokrywki parowarów są zazwyczaj wykonane z żaroodpornego szkła wysokiej jakości. W ten sposób zawsze masz wgląd w proces przygotowywania jedzenia.

Uszczelka silikonowa: W zależności od modelu, pokrywki do gotowania na parze są wyposażone w uszczelkę silikonową. Wytrzymały materiał jest bez smaku i kwasoodporny. Ponadto izoluje odgłosy parowaru, dzięki czemu nie będziesz się rozpraszać.

Uchwyty: Puste w środku uchwyty, w które wyposażone są niektóre parowary, znacznie ułatwiają obsługę. Podczas gotowania na parze ciepło jest przenoszone na zimne uchwyty dopiero po bardzo długiej fazie gotowania, dzięki czemu w większości przypadków można pracować nawet bez uchwytów na garnki.

Pielęgnacja

Ze względu na swoją solidność i wysoką jakość na ogół wszystkie użyte materiały są łatwe w użyciu i utrzymaniu. Po użyciu należy jak najszybciej wyczyścić klapę i upewnić się, że jest ona następnie przechowywana w suchym miejscu. Wszystkie materiały można myć w zmywarce. Jeśli pozostaną uporczywe resztki jedzenia, po namoczeniu można je usunąć miękką gąbką. W żadnym wypadku nie wskazane jest stosowanie środków czyszczących zawierających piasek. Jeśli plamy lub przebarwienia pojawiają się z powodu twardej wody, można użyć na przykład wody z octem.

Parowary elektryczne

Łatwe gotowanie na parze bez kuchenki Chciałbyś gotować na parze, ale nie masz w pobliżu kuchenki lub jest już zajęta przez kogoś innego? To również nie stanowi problemu. Dzięki elektrycznemu parowarowi, znajdziesz idealną alternatywę do gotowania na parze bez pieca lub kuchenki. Wystarczy umieścić mały parowar w zasięgu gniazdka i można zaczynać.

Inspiracje do parowarów

Obiegowo krąży opinia, że w parowarze można gotować tylko warzywa. Nic bardziej mylnego. Oczywiście delikatne gotowanie na parze jest idealne do przygotowania brokułów, marchwi i tym podobnych. Nie oznacza to jednak, że repertuar tego praktycznego urządzenia kuchennego jest w ten sposób ograniczony.

Nie ma potrzeby, by ograniczać swoją wyobraźnię. Dzięki parowarom możesz w krótkim czasie i przy niewielkim wysiłku osiągnąć wszystko, od pysznych przystawek po rozmarzone desery. Aromatyczny miks kukurydziany, wędzona ryba lub doskonały krem brule to tylko niektóre z prawie nieskończonych możliwości, jakie oferuje parowar.

Data dodania: 05-10-2021