Piękne dekoracje na wypiekach nadają im wyjątkowej prezentacji wizualnej, wręcz zachęcając do ich skosztowania. To nie tylko sposób na to by zwykłe, niczym niewyróżniające się ciasto zmienić w małe dzieło sztuki, ale i świetny pomysł na miłe spędzenie czasu w kreatywny i zarazem produktywny sposób. Choć samodzielne dekorowanie z początku może być nieco kłopotliwe i nie przynosić wymarzonych efektów, nie warto się zniechęcać. Trochę czasu i praktyki na pewno zaowocuje znaczną poprawą umiejętności. Warto jednocześnie podążać za poradnikami cukierniczymi, a także zapoznać się z akcesoriami i narzędziami do dekoracji, tak by przygoda z dekorowaniem była jeszcze łatwiejsza, a efekty bardziej zadowalające. W poniższym artykule w skrócie prezentujemy Państwu różne rodzaje dekorowania wypieków.

Akcesoria i narzędzia potrzebne przy dekorowaniu wypieków

Jednak najpierw… Co potrzebne jest do dekoracji ciast? Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów i narzędzi do dekorowania. Przy ich zakupie warto sugerować się jakością i materiałami wykonania. Te wykonane z trwałych, dobrej jakości materiałów posłużą dłużej niż te wykonane z materiałów kiepskiej jakości. Dostępność różnych wzorów sprawia, że można z łatwością wybrać akcesoria, które najbardziej nam się przydadzą. Warto rozważyć zakup całego zestawu, gdyż daje to więcej możliwości. Do popularnych akcesoriów i narzędzi należą m.in.:

  • rękawy cukiernicze - inaczej zwane workami cukierniczymi służą np. do równomiernego rozprowadzenia kremu po powierzchni ciasta. Przeznaczone są także do nadziewania i lukrowania. Połączone z tylkami pozwalają udekorować wypieki na wiele sposobów.
  • tylki - końcówki do rękawów cukierniczych o różnych kształtach i rozmiarach, umożliwiające dekorowanie i nadziewanie wypieków
  • szpryce cukiernicze - inaczej strzykawka dekoracyjna to kuchenny przyrząd do wyciskania półpłynnej masy w dekorowaniu przeznaczony do wykonywania zdobień i dodawania detali
  • wykrawacze i formy do lukru plastycznego - akcesoria do wykrawania/tworzenia kształtów, które następnie można użyć do dekoracji wypieków. Dostępne w różnych kształtach i rozmiarach, pozwalają na łatwe uzyskanie dekoracji.
  • łopatki i szpatułki - pozwalają m.in. na rozprowadzenie i formowanie kremu na ciastach, znacznie ułatwiając te czynności
  • flamastry do dekoracji - wypełnione nadającym się do spożycia tuszem pisaki, pozwalające na dodanie bardziej precyzyjnych, mniejszych elementów, podkreślanie linii i kształtów. Dostępne są także flamastry z lukrem spożywczym, idealne do upiększania niedużych ciasteczek.

Jednak czy do wszystkich rodzajów dekorowania potrzebne są dodatkowe akcesoria? Otóż nie. Dekorować można także bez nich używając np. gotowych dekoracji, bądz wykorzystując tryki z zamiennikami. Jednak tworząc piękne, skomplikowane dekoracje, warto pomyśleć o profesjonalnych, sprawdzonych rozwiązaniach.

alt



>
Przeróżne sposoby na dekorację wypieków

Sposobów na dekorowanie ciast i babaczek jest dość sporo. W dodatku- aby uzyskać jeszcze ciekawszy efekt końcowy - można bez trudu łączyć ze sobą kilka rodzajów dekoracji. 

Jednym z podstawowych rodzajów dekorowania jest zastosowanie wykończenia w postaci kremu, lukru czy polewy. Z łatwością można dopasować smak i kolor wykończenia do ciasta, babeczek i innych przygotowanych wypieków zarówno wykorzystując naturalne właściwości zastosowanych w nim składników, jak i zabarwiając je barwnikiem spożywczym. Oblewając wypiek polewą czy lukrem śmiało można puścić wodzę fantazji, dekorując tort, ciasto i babeczki np. polewami w kilku kolorach czy tworząc symetryczne i asymetryczne wzory.

Kolejnym prostym sposobem dekorowania jest zastosowanie gotowych elementów do dekoracji w postaci bez, posypek czy jadalnych kwiatów i owoców. Bezy i kawałki wafelków w prosty i szybki do wykonania sposób dopełnią ciasto i jego otoczenie. Dostępne w różnej postaci posypki doskonale nadadzą się do uzupełnienia wyglądu babeczek i ciast, pomagając na przykład dopasować je do konkretnych okazji. Za posypkę mogą służyć również wiórki czekoladowe czy kokosowe, bądź posiekane drobno orzechy. Jadalne kwiaty i kawałki owoców to świetny pomysł na dekorowanie wiosennych i letnich wypieków, tak by pięknie i świeżo prezentowały się podczas przeróżnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. 

Wykrawane elementy i formy z lukru plastycznego upięknią torty wymyślnymi kwiatami, motylami i przeróżnymi innymi wzorami, pozwalając na stworzenie tak wyjątkowych kompozycji jak i na tematyczne udekorowanie wypieku dla dziecka i innych członków rodziny.

Dekorowanie poprzez wykonanie odręcznych rysunków czy odpowiednie kształtowanie lukru to już nieco trudniejsza sztuka, jednak pozwalająca na stworzenie wspaniale prezentujących się dekoracji. Wykorzystany do tworzenia rozmaitych wzorków, koronek i innych finezyjnych zdobień oraz napisów lukier królewski ma gęstszą konsystencję, dzięki czemu można nim tworzyć bardziej skomplikowane dekoracje. Zasycha on też stosunkowo szybko, a wykonane nim zdobienia są dość trwałe. Świetnie nada się nie tylko do dekoracji tortów, ale i np. ciasteczek okolicznościowych, jako że można nim tworzyć bardzo precyzyjne elementy.

alt
Profesjonalne techniki w domu

Nauka profesjonalnych technik dekorowania ciast i innych wypieków w obecnych czasach może być naprawdę prosta, jako że mamy do wyboru wiele możliwości. Tradycyjnie można zapisać się na kurs cukierniczy bądź warsztaty tematyczne poświęcone np. dekoracji tortów. Inną opcją jest nauka online. Obecnie w internecie można znaleźć przeróżne poradniki i kursy (zarówno płatne jak i darmowe), z którymi bez problemu da się zacząć swoją przygodę z dekorowaniem wypieków.

alt



Data dodania: 13-04-2022