Garnek żeliwny – jak go prawidłowo czyścić, aby służył jak najdłużej?

Garnek żeliwny to wytrzymałe i niebywale uniwersalne rozwiązanie w kuchni i nie tylko. Jednak pomimo jego solidnej konstrukcji, nie możemy zapominać o prawidłowej pielęgnacji i czyszczeniu tego doskonałego naczynia, bowiem niewłaściwe sposoby mogą go uszkodzić. Co zrobić gdy w garnku żeliwnym przypali się posiłek? Jak doczyścić pozostałości potraw i cieszyć się czystym i funkcjonalnym narzędziem kuchennym? Są na to sposoby!.

Zanim zaczniesz gotować, smażyć i piec poznać warto zasady obchodzenia się z garnkami żeliwnymi. Żeliwo jest bowiem szczególnym materiałem, który pozwala dać tyle samo ile dostało. Prawidłowe dbanie o jego czystość, pozwoli zatem czerpać z jego pomocy znacznie więcej. Dobrze zadbany garnek żeliwny, będzie naczyniem, które towarzyszyło nam będzie przez całe życie, a kto wie, może i wspomoże kolejne pokolenia?




Co zrobić gdy przypalimy garnek żeliwny?

Przypalenie potrawy w garnku żeliwnym to nie lada kłopot. Nasze naczynie wykonane z żeliwa nie nadaje się do mycia gąbką i środkiem do mycia naczyń, a wszystko przez to, że jest wrażliwe na działanie składników chemicznych. Nie można pod żadnym pozorem czyścić go przy pomocy wybielaczy, żrących środków chemicznych, ani traktować powierzchni naczynia metalową gąbką. Jeżeli garnek żeliwny jest emaliowany, możemy przez takie szorowanie zniszczyć całą powłokę, czego efektem będą dziury i zadrapania, których żadna gwarancja nie obejmuje.

Aby dokładnie doczyścić garnek żeliwny, warto skorzystać z tradycyjnych metod. Garnek należy zalać wodą – mniej więcej do połowy, a w razie gdy zabrudzenia sięgają wyżej, tak aby woda je przykryła. Następnie do garnka żeliwnego wlewamy buteleczkę wody utlenionej lub opakowanie sody oczyszczonej. Miksturę taką gotujemy następnie na małym ogniu przez ok. godzinę, a co jakiś czas, możemy sprawdzać, czy zabrudzenia odchodzą od powierzchni garnka przy pomocy delikatnej szczotki do naczyń. Po gotowaniu, wodę należy wylać, a następnie delikatnie przemyć garnek łagodnym płynem do naczyń i gąbką. Po wszystkim osuszyć i wysmarować dowolnym olejem roślinnym celem konserwacji.




Data dodania: 15-12-2020