Mikser KitchenAid powstał na początku ubiegłego wieku w Ameryce, z myślą o zastosowaniu w kuchni domowej. Od tego czasu był stale unowocześniany i ubierany w nowe kolory, dlatego pozostaje do dziś obiektem westchnień entuzjastów domowego gotowania i pięknej aranżacji wnętrz. Mistrzowska stylizacja artysty - konstruktora sprawiła, że znalazł się w Muzeum Sztuki Użytkowej w Nowym Jorku.
W całości wykonany z metalu, mocny i trwały, jest miniaturą cukierniczej maszyny zawodowej i mistrzem świata w ubijaniu. Jest pożądany jako świetne urządzenie nie tylko do wyrabiania wszelkich ciast z drożdżowym na czele, lecz także do tarcia, mielenia, przecierania i wałkowania oraz innych żmudnych czynności, zwykle dotąd wykonywanych ręcznie.
W skład zestawu Artisan 5/185 wchodzą solidne przyrządy wykonane w 100% ze stali nierdzwenej. Reszta składu jest identyczna do modelu 175. Hak wyrabia wszystkie rodzaje ciast drożdżowych, makaronowych oraz innych bardzo twardych i elastycznych. Rózga umożliwi nam ubicie piany z białek, śmietany lub majonezu. Natomiast do reszty zadań jak mieszanie ciast kruchych oraz gęstych sprawdzi się zwykłe mieszadło. Wykorzystany materiał zapewni nam wytrzymałość na wiele lat.
Miksery KitchenAid należą do tego samej grupy mikserów planetarnych, jakie są używane w produkcji piekarsko-cukierniczej. W tego typu mikserach narzędzie obraca się w dzieży ruchem złożonym: wokół własnej osi i jednocześnie w kierunku przeciwnym po jej obwodzie (jak Ziemia wokół Słońca).
Dzięki zastosowaniu wyjątkowego, 67- punktowego system planetarnego mieszania KitchenAid, mikser ubija i napowietrza efektywniej, szybciej i dokładnej niż miksery planetarne innych marek. Śledząc drogę punktu wyznaczonego na jego mieszadle zauważymy, że zbliża się on aż 67 razy do ścianek dzieży podczas jednego cyklu, w którym mieszadło zrobi jeden obrót. Można przyjąć, że tym sposobem narzędzie w każdej sekundzie penetruje całą objętość dzieży, praktycznie nie pozostawiając martwych przestrzeni.
Po lewej - zasada ruchu planetarnego. Na środku - tor ruchu mieszadła w mikserze KitchenAid. Po prawej - tor ruchu mieszadła w mikserze innej marki. Na szaro zaznaczono miejsca, do których nie sięga mieszadło.
Rózga służy np. do bicia śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Świetnie udają się bezy i biszkopty
Mieszadło służy np. do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć zarówno do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety oraz masy pasztetowej.
Hak służy do wyrabiania wszystkich rodzajów ciast drożdżowych - od chałek, poprzez pizzę, do chleba żytniego. Równie dobrze sprawdza się w cieście makaronowym i na faworki.
Moc:
|
300 W
|
Typ silnika:
|
AC (prąd przemienny) z napędem bezpośrednim
|
Moc wyjściowa:
|
0,3 KM
|
Kolor:
|
Czerwony Karmelek
|
Napięcie:
|
220 - 240 V
|
Częstotliwość:
|
50/60 Hz
|
Obroty na minutę (prędkość 1 do 10):
|
58 do 200
|
Materiał korpusu:
|
cynkowy odlew ciśnieniowy
|
Pojemność misy:
|
4,8 L
|
Sposób regulacji prędkości:
|
mechaniczny i elektroniczny
|
Waga netto:
|
10,6 kg
|
Wysokość:
|
36,2 cm
|
Szerokość:
|
22,2 cm
|
Długość:
|
34,3 cm
|
Mąka uniwersalna:
|
1 kg
|
Mąka pełnoziarnista:
|
800 g
|
Mąka na kruche ciasto:
|
500 g
|
Białka jaj:
|
12 średnich jaj
|
Śmietana do ubicia:
|
1 L
|
Biszkopt:
|
2,7 kg
|
Ciasto na chleb:
|
2 kg
|
Tłuczone ziemniaki:
|
3,2 kg
|
Ciasteczka o średnicy 5 cm:
|
około 100 szt.
|
Dzieża 4,8L ze stali nierdzewnej, efektownie szczotkowana od zewnątrz
Dzieża 3L ze stali nierdzewnej, bez rączki.
Osłona na dzieżę z podajnikiem produktów.
Rózga ze stali nierdzewnej - narzędzie do ubijania i napowietrzania lekkich mas.
Mieszadło ze stali nierdzewnej - narzędzie do mieszania cięższych mas o gęstej konsystencji.
Hak ze stali nierdzewnej - narzędzie do wyrabiania wszystkich rodzajów ciast drożdżowych.
“ szybko, sprawnie, konkurencyjne ceny, towar dobrze zapakowany. Polecam! ”