Sezon na rabarbar czas zacząć!

Dla wielu to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu, a dla polskich ogrodników - duma, która stwarza liczne i smaczne możliwości w kuchni. Bez wątpienia każdy z nas kojarzy roślinę o rozłożystych liściach oraz czerwonych ogonkach, które maczane w cukrze, zjadało się ze smakiem. Rabarbar to cudowna witaminowa bomba, dzięki której wyczarujemy pyszne ciasto z kruszonką, kompot czy domowe przetwory - konfitury i dżemy.

 

Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia, kiedy zima zaczyna odchodzić w zapomnienie a niskie temperatury zastępuje wiosenne ciepło. Choć roślina rośnie przez całą wiosnę i lato, zalecamy aby zbierać lub kupować ją do połowy czerwca. Dlaczego? Otóż rabarbar zawiera w sobie szczawiany wapnia, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą zaszkodzić nerkom. W młodych łodygach ilość szczawianów jest niewielka, jednak po 5 tygodniach ich poziom zaczyna wzrastać.

Jedz rabarbar na zdrowie

Czerwone łodygi rabarbaru są bogatym źródłem witaminy C. Ten silny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami i działa krwiotwórczo, ułatwiając przyswajanie żelaza. Witamina C wspomaga również naszą odporność. Co więcej, spożywanie rabarbaru wpływa korzystnie na stan naszej skóry dzięki witaminie A i E. 

 

Jedząc kwaśne w smaku warzywo dostarczamy naszemu organizmowi cenne mikroelementy: potas, magnez, żelazo i fosfor. W dodatku rabarbar jest smaczną i niskokaloryczną przekąską. Zawiera sporą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i walkę o szczupłą linię.

 

Kulinarne zastosowania

Bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie rabarbaru w kuchni jest przygotowanie pysznego kompotu. Gotowy napój z rabarbaru jest orzeźwiający w smaku i doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dla urozmaicenia możemy do kompotu dodać inne owoce, np. truskawki.

 

Przygotowanie słodko-kwaśnego kompotu z rabarbaru i truskawek jest na szczęście proste i mało czasochłonne. Potrzebujemy około 350g owoców i 650g rabarbaru. Proporcje oczywiście mogą być zmienione w zależności od pożądanego smaku. Jeśli chcemy aby kompot był nieco słodszy możemy dodać więcej truskawek. Umyte owoce należy odszypułkować i przełożyć do garnka. Rabarbar kroimy w nieco większe kawałki i dodajemy do truskawek. Całość zalewamy wodą tak, aby zakrywała owoce około 3 cm wyżej. Dodajemy trzy łyżki cukru i mieszamy. Wszystko gotujemy do miękkości przez około 25 minut. Czekamy aż kompot ostygnie i w razie konieczności możemy go jeszcze dosłodzić.

Niedzielny podwieczorek z rabarbarem

Jaki jeszcze przepis z rabarbarem warto wypróbować? Polecamy klasyczne pyszne ciasto z kruszonką, które idealnie sprawdzi się na niedzielny podwieczorek.

 

Składniki na ciasto:

  • 600g rabarbaru
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • dwie niepełne szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na kruszonkę:

  • niepełna szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła lub margaryny

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początek nagrzewamy piekarnik do 180 C. Okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Przygotowanie ciasta warto zacząć od kruszonki: na małym ogniu w rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i po chwili mąkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, pozostawiając do przestudzenia.

 

Przygotowanie masy zaczynamy od ubijania masła z cukrem, tak aby całość uzyskała puszystą konsystencję. Nie przerywając intensywnego miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Ustawiamy średnie obroty miksera, po czym dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy niewielkie kawałki rabarbaru, które wcześniej możemy obtoczyć w cukrze. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60 min. Dla dekoracji ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

 

Data dodania: 08-04-2019

Kupon 10zł Kupon 10zł Dołącz do naszego newslettera i zyskaj. Aby otrzymać kupon rabatowy musisz posiadać konto w naszym sklepie. Minimalna wartość zamówienia wynosi: 100,00 zł
Podany adres znajduje się już w bazie danych.
ok ok
Na twój adres email został wysłany kupon z kodem rabatowym. Aby go wykorzystać wpisz go w odpowiednie pole w koszyku.