Darmowa wysyłka przy zamówieniach od 150 zł! KuchniaAkcesoria Kuchenne
Deski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenne
Garnki
Garnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfanny
Patelnie
Patelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywki
Noże
Zestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na noże
Pojemniki na żywność
ChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówki
CzajnikiNaczynia do zapiekania
JadalniaZastawa stołowa
BulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupy
Na stół
Tace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stół
Sztućce
Sztućce na sztukiZestawy sztućców
Artykuły barowe
Kieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakery
Przygotowanie napojów
Zaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawy
Artykuły dla dzieciKosze piknikowe
Sprzęt AGDDuże AGD
Chłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGD
Małe AGD
BlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarki
Pozostałe AGDDodatki do AGD
DomŁazienka
Akcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczki
Organizacja
PojemnikiStojakiWieszaki
Sprzątanie
Akcesoria do sprzątaniaKosze na śmieci
Dekoracje
LampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazony
Zapachy
ŚwieceŚwiecznikiOdświeżacze
Meble
BiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStoły
Baterie kuchenneZlewozmywaki
GrillGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneNaczynia ŻeliwnePROMOCJEZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki Żeliwne
Deski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenneZobacz wszystkoGarnki ceramiczneKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfannyZobacz wszystkoPatelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywkiZobacz wszystkoZestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na nożeZobacz wszystkoChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówkiZobacz wszystkoCzajnikiNaczynia do zapiekaniaZobacz wszystkoBulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupyZobacz wszystkoTace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stółZobacz wszystkoSztućce na sztukiZestawy sztućcówZobacz wszystkoKieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakeryZobacz wszystkoZaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawyZobacz wszystkoArtykuły dla dzieciKosze piknikoweZobacz wszystkoChłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGDZobacz wszystkoBlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarkiZobacz wszystkoPozostałe AGDDodatki do AGDZobacz wszystkoAkcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaMydelniczkiZobacz wszystkoPojemnikiStojakiWieszakiZobacz wszystkoAkcesoria do sprzątaniaKosze na śmieciZobacz wszystkoLampyLustraZegaryOzdoby na ścianęWazonyZobacz wszystkoŚwieceŚwiecznikiOdświeżaczeZobacz wszystkoBiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStołyZobacz wszystkoBaterie kuchenneZlewozmywakiZobacz wszystkoGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneZobacz wszystkoNaczynia ŻeliwneZwilling • Staub • BallariniCzarne Garnki ŻeliwneZobacz wszystko

Sezon na rabarbar czas zacząć!

Dla wielu to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu, a dla polskich ogrodników - duma, która stwarza liczne i smaczne możliwości w kuchni. Bez wątpienia każdy z nas kojarzy roślinę o rozłożystych liściach oraz czerwonych ogonkach, które maczane w cukrze, zjadało się ze smakiem. Rabarbar to cudowna witaminowa bomba, dzięki której wyczarujemy pyszne ciasto z kruszonką, kompot czy domowe przetwory - konfitury i dżemy.

Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia, kiedy zima zaczyna odchodzić w zapomnienie a niskie temperatury zastępuje wiosenne ciepło. Choć roślina rośnie przez całą wiosnę i lato, zalecamy aby zbierać lub kupować ją do połowy czerwca. Dlaczego? Otóż rabarbar zawiera w sobie szczawiany wapnia, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą zaszkodzić nerkom. W młodych łodygach ilość szczawianów jest niewielka, jednak po 5 tygodniach ich poziom zaczyna wzrastać.

Pokrojony rabarbar

Jedz rabarbar na zdrowie

Czerwone łodygi rabarbaru są bogatym źródłem witaminy C. Ten silny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami i działa krwiotwórczo, ułatwiając przyswajanie żelaza. Witamina C wspomaga również naszą odporność. Co więcej, spożywanie rabarbaru wpływa korzystnie na stan naszej skóry dzięki witaminie A i E. Jedząc kwaśne w smaku warzywo dostarczamy naszemu organizmowi cenne mikroelementy: potas, magnez, żelazo i fosfor. W dodatku rabarbar jest smaczną i niskokaloryczną przekąską. Zawiera sporą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i walkę o szczupłą linię.

 

Rabarbar w całości

Kulinarne zastosowania

Bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie rabarbaru w kuchni jest przygotowanie pysznego kompotu. Gotowy napój z rabarbaru jest orzeźwiający w smaku i doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dla urozmaicenia możemy do kompotu dodać inne owoce, np. truskawki.

Przygotowanie słodko-kwaśnego kompotu z rabarbaru i truskawek jest na szczęście proste i mało czasochłonne. Potrzebujemy około 350g owoców i 650g rabarbaru. Proporcje oczywiście mogą być zmienione w zależności od pożądanego smaku. Jeśli chcemy aby kompot był nieco słodszy możemy dodać więcej truskawek. Umyte owoce należy odszypułkować i przełożyć do garnka. Rabarbar kroimy w nieco większe kawałki i dodajemy do truskawek. Całość zalewamy wodą tak, aby zakrywała owoce około 3 cm wyżej. Dodajemy trzy łyżki cukru i mieszamy. Wszystko gotujemy do miękkości przez około 25 minut. Czekamy aż kompot ostygnie i w razie konieczności możemy go jeszcze dosłodzić.

Sałatka z rabarbarem

Niedzielny podwieczorek z rabarbarem

Jaki jeszcze przepis z rabarbarem warto wypróbować? Polecamy klasyczne pyszne ciasto z kruszonką, które idealnie sprawdzi się na niedzielny podwieczorek.

Składniki na ciasto:

  • 600g rabarbaru
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • dwie niepełne szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • niepełna szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła lub margaryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początek nagrzewamy piekarnik do 180 C. Okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Przygotowanie ciasta warto zacząć od kruszonki: na małym ogniu w rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i po chwili mąkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, pozostawiając do przestudzenia.

Przygotowanie masy zaczynamy od ubijania masła z cukrem, tak aby całość uzyskała puszystą konsystencję. Nie przerywając intensywnego miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Ustawiamy średnie obroty miksera, po czym dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy niewielkie kawałki rabarbaru, które wcześniej możemy obtoczyć w cukrze. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60 min. Dla dekoracji ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem

Data dodania: 08-04-2019