alt

Przepis na sos grzybowy:

Początek jesieni to czas zbiorów grzybów. Niektórzy lubią tylko zbierać, a niektórzy tylko konsumować. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Mniam ! Podajemy szybki przepis

 

Składniki:

  • ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie płaska łyżeczka mąki
  • posiekana natka pietruszki



Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę.

Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam.

Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, gdy płyn odparuje, posypujemy grzyby odrobiną mąki i podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilkę dusimy, następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy :)
 

Data dodania: 12-09-2017