Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę.
Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy grzyby niewielka ilością wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut, gdy płyn odparuje, posypujemy grzyby odrobiną mąki i podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilkę dusimy, następnie wlewamy słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy :)
Data dodania: 12-09-2017