Ciekawe sposoby na kawę i herbatę

Kawa i herbata to jedne z najpopularniejszych napojów na świecie. Posiadają bardzo bogatą historię w różnych zakątkach świata a sposobów ich przyrządzania są tysiące. Jednak mimo nieograniczonych możliwości większość osób nie wychodzi poza swoją strefę komfortu lub nawet nie ma pojęcia że można przygotować coś niesamowitego z kawą i herbatą. Poniżej przedstawiliśmy kilka prostszych oraz bardziej unikalnych przepisów.

Kawa z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • mleczko kokosowe
  • ekstrakt z wanilii
  • syrop klonowy / cukier
  • kawa

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe w puszce czasami tężeje i po otwarciu zamiast płynu, który jest nam potrzebny do przygotowania napoju możemy trafić na stałą masę. Aby przywrócić je do płynnej formy wystarczy je delikatnie podgrzać aż masa się roztopi (nie gotować) lub zmiksować jej zawartość w blenderze. Składniki wystarczy ze sobą wymieszać.

Mleczko kokosowe jest samo w sobie słodkie więc nie należy dodawać zbyt dużo syropu kolonowego lub cukru. Ilość składników należy dodać według własnych preferencji.

mleko kokosowe

Meksykańska Mocha

Składniki:

  • 1 łyżeczka kakao
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
  • mleko / śmietanka
  • cukier
  • kawa

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą suche składniki, wsyp je do kawy, wymieszaj i dodaj śmietankę. Ilości suchych składników dotyczą jednej filiżanki kawy. Cynamon można dodać do zmielonych ziaren kawy lub do śmietanki, dzięki temu łatwiej rozprowazi się w napoju. Aby uniknąć osadzających się na spodzie przypraw można przecedzić napój przez drobne sitko wyłożone gazą.

kawa z chilli

Pumpkin Spice Latte

Składniki:

  • 2 łyżeczki purée z dyni
  • ¼ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ekstrakt z wanilii
  • cukier
  • mleko
  • kawa

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko, purée z dyni, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy. Zagotować na małym ogniu przez 5 min. Przecedzoną przez sitko z drobnymi oczkami mieszankę wymieszać z kawą i cukrem.

Purée z dyni możemy kupić w sklepie lub przygotować samemu. Aby zrobić zrobić je w domu należy wydrążyć środek dyni z nasion, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w temperaturze 180ºC do miękkości (widelec powinien wejść w dynię bez oporu). Po ostudzeniu obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.

Kawa latte z przyprawą dyniową

Latte z kurkumą

Składniki:

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 2 filiżanki mleczka kokosowego
  • kawa rozpuszczalna
  • cukier

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w rondelku i podgrzej je na średnim ogniu. W międzyczasie mieszaj je trzepaczką aby uzyskać lekko spienioną konsystencję. Podgrzewaj napój aż będzie gorący ale nie pozwól aby się zagotował. Z przepisu uzyskasz 2 filiżanki latte z kurkumą.

kawa z kurkumą



Herbata z mlekiem

W krajach jak Wielka Brytania do herbaty powszechnie dodaje się mleko. W polsce taki napój nazywany jest również Bawarką. Trzeba pamiętać jednak że dolewanie mleka do herbaty zmniejsza ilość antyoksydantów w napoju. Herbata z mlekiem w żaden sposób nam nie zaszkodzi ale powinniśmy przygotowywać go przeważnie dla smaku niż dla właściwości zdrowotnych.


Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wlej ją do czajnika. Poczekaj aż woda uzyska odpowiednią temperaturę - dla czarnej herbaty będzie to około 95°C a dla zielonej około 75°C. Parz herbatę od 30 sekund do 5 min, im dłużej tym mocniejsza będzie herbata. Na opakowaniach często podany jest optymalny czas i temperatura. Dolej mleko według preferencji, jego ilość nie powinna przekroczyć 20% napoju.

bawarka

Herbata z imbirem

Składniki:

  • 10 plasterków świeżego imbiru
  • plaster cytryny lub limonki
  • miód / cukier
  • herbata

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru i pokrój go na cieńkie plasterki (można go łatwo obrać pocierająć prostopadle brzegiem łyżki lub noża). Gotuj wodę na herbatę z imbirem przez conajmniej 10 min. aby przeniknęła jego smakiem. Przelej do filiżanek i dodaj plaster cytryny oraz miód.

herbata z imbirem

Masala Chai

Składniki:

  • świeży imbir
  • 2 strąki kardamonu
  • 4 całe goździki
  • gwiazdka anyżu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • czarna herbata
  • 2 filiżanki wody (250ml)

Przygotowanie:

Zmiel przyprawy i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj od 2 do 3 minut. Dodaj cukier do smaku oraz 2 łyżeczki herbaty i gotuj przez co najmniej 1 minutę. Dodaj mleko i gotuj kolejne 2 do 3 min. Jeżeli mleko jest gorące to po dodaniu zdjemij z ognia. Odcedź napój drobnym sitkiem wyłożonym gazą.

indyjska herbata z przyprawami

Matcha

Matcha to wysuszone i zmielone liście zielonej herbaty, które są bardzo bogata w przeciwutleniacze. Te substancje mogą zapobiec nowotworom oraz chorobami serca. Aby przygotować ją według tradycji potrzebny będzie cały zestaw narzędzi, ale możemy je spokojnie zastąpić nowoczesnymi odpowiednikami:

  • Chawan - duża miseczka do przygotowania herbaty
  • Chasen - bambusowa miotełka do ubijania herbaty (można ją zastąpić małą trzepaczką lub spieniaczem do mleka)
  • Chashaku - specjalna łyżeczka do nakładania herbaty (można ją zastąpić zwykłą małą łyżeczką)

Przygotowanie:

Herbatę warto przesiać drobnym sitkiem, dzięki temu unikniemy wytworzenia się grudek. Do miseczki należy nałożyć płaską łyżeczkę herbaty i zalać od 150 do 200 ml wody o temperaturze około 75°C. Następnie należy wymieszać herbatę miotełką aż herbata się rozpuści a na powierzchni utworzy się delikatna pianka.

japońska zielona herbata



Data dodania: 23-09-2019