Do czego przyda się garnek żeliwny?

Garnek żeliwny to element klasyczny w kuchni, który używany był już od dziesiątek lat przez nasze babcie. Nowoczesna forma garnków żeliwnych sprawia, że coraz więcej osób pragnie dopełnić swoje kuchnie w ten wyjątkowy sprzęt kuchenny, idealny do różnorodnych kulinarnych wyzwań. Jak wybrać garnek żeliwny? Na czym skupić się przed zakupem?

Materiał i wielkość

Naczynia takie jak garnek żeliwny wykonywane są ze stopu węgla i żelaza, skąd wzięła się ich nazwa. Mają one wiele zalet, bowiem ich wykorzystanie w codziennym gotowaniu jest ogromne. Co więcej korzystając z nich w kuchni, możemy mieć pewność że są one bezpieczne, a nawet prozdrowotne. Ich formuła zapewnia komfort gotowania, a one same nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, nawet pod wpływem bardzo wysokich temperatur. To jaki garnek żeliwny wybierzemy zależy od przeznaczenia i tego jak planujemy z niego korzystać. W tych mniejszych przyrządzić można potrawy dla dwóch- trzech osób, w większych można poszaleć z posiłkami dla dużej liczby gości.

Zalety garnków żeliwnych

Garnki żeliwne to naczynia wyjątkowo trwałe. Kupując je zyskujemy lata przyjemnego gotowania. Pozwalają one równomiernie rozprowadzać ciepło, przez co potrawy zachowują więcej swoich walorów odżywczych, a przy tym są smaczniejsze. Uniwersalność garnków żeliwnych czyni je także świetnym rozwiązaniem do potraw pieczonych, gotowanych, a nawet przyrządzanych na ogniu. Zapewniają także przyrządzanie posiłków bez dodatku tłuszczu, co pozwala gotować dietetycznie i zdrowiej. Po przygotowaniu posiłku w garnku żeliwnym, potrawa zachowuje swoje ciepło, dlatego możemy częstować się długo, bez konieczności podgrzewania. Te wszechstronne naczynia to sekret wielu gospodyń domowych i szefów kuchni. Ich różnorodne wykorzystanie, pozwala gotować potrawy jednogarnkowe, cudowne zupy, potrawki, piec mięsa, a nawet przygotować chleb. Garnek żeliwny to element kuchni w który warto zainwestować, aby cieszyć się gotowaniem w pełni

Data dodania: 06-11-2020