Wśród licznych naczyń i garnków przeznaczonych do przyrządzania posiłków, garnki żeliwne stanowią jedne z najchętniej wybieranych produktów tego typu. Ich niesamowite właściwości pozwalają cieszyć się z kulinarnych przygód latami, a ich trwałość oraz wyjątkowo solidna konstrukcja zachwyca nie tylko największych mistrzów patelni. Dobrej jakości garnek żeliwny jest rozwiązaniem w zasadzie na całe życie jego właściciela, gdyż żeliwo należy do materiałów, które są bezsprzecznie bardzo odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Te niepozorne naczynia, to również bardzo uniwersalne i wszechstronne pomoce kuchenne. Można przy ich pomocy oddawać się kulinarnemu szaleństwo gotując, dusząc, smażąc, a także przygotowując smakowite posiłki w piekarniku – to naczynia wprost genialne do zapiekania. Warto dodać, iż są to również idealne garnki do potraw wolno gotujących się jak gulasze czy bigos. Rewelacyjnie sprawdzają się w potrawach mięsnych, pozwalając na piękne ich zrumienienie pełniąc początkowo funkcję patelni, a później bez zmiany naczynia pozwalają na pieczenie w piekarniku.
Emaliowane garnki żeliwne sprawdzą się w daniach jednogarnkowych jak makarony, risotto czy zupy. Jako jeden z niewielu typów naczyń kuchennych, żeliwo sprawdza się na wszystkich rodzajach kuchni – dostępne są modele garnków żeliwnych przystosowanych pod płyty ceramiczne lub indukcyjne. Co ciekawe wiele rodzajów garnków żeliwnych – szczególnie te z pokrywami, są świetnym naczyniem do przyrządzania posiłków na otwartym ogniu np. na ogniskach. Ich bezsprzeczną zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła oraz unikalna zdolność do jego kumulowania, co pozwala na długo zachować potrawę w optymalnej temperaturze. Co więcej przygotowywanie potraw z ich wykorzystaniem, pozwala zmniejszyć zużycie energii, gdyż solidnie nagrzany garnek, całe ciepło przekazuje do wnętrza, zapewniając idealną temperaturę do przygotowywania każdego posiłku, przyspieszając czas gotowania.