Pakowanie próżniowo a nie na próżno

Zakupy spożywcze. Koszyk wypełniony po brzegi. Zgarniamy z półek ulubione produkty. Trochę tego, trochę tamtego. Coś z tego wymyślę - mówimy. To wykorzystam na pewno - zapewniamy siebie. A może wezmę trochę więcej, gdyby ktoś przyszedł - planujemy zaradnie. A potem wracamy do domu, wypakowujemy wszystko do szafek i lodówki, aby po jakimś czasie z przykrością stwierdzić, że jednak nic nie wymyśliliśmy z udziałem tego bakłażana, nie wykorzystaliśmy 5 kg marchwi, a extra porcja sera niestety się zmarnowała.  

Wystarczy jednak wprowadzić kilka drobnych zmian, żeby na dobre pożegnać ten scenariusz. Możemy lepiej zaplanować zakupy (świetnie sprawdzi się np. lista zakupów przygotowana pod zaplanowane menu tygodniowe), a także znacznie lepiej zapakować i przechowywać żywność. Tu z pomocą przychodzi nam szeroka gama produktów i opakowań do pakowania próżniowego. To jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności.

Dlaczego pakować żywność próżniowo?

Aby odpowiedzieć na to pytanie należy najpierw ustalić co najbardziej zagraża produktom spożywczym. Najkrócej mówiąc jest to tlen. Chociaż niezbędny do życia, tlen może działać na naszą niekorzyść. Powietrze w kontakcie z jedzeniem powoduje namnażanie bakterii, rozwój groźnej dla zdrowia pleśni, jełczenie albo wysychanie produktów oraz utlenianie witamin. Próżniowe opakowania pozwalają nam ograniczyć działanie tlenu do minimum dzięki czemu znacząco wydłużamy przydatność produktów do spożycia (w niektórych wypadkach nawet 20-krotnie!) nie tracąc jednocześnie ich smaku, zapachu ani wartości odżywczych.

Dodajmy do tego, że pakowanie próżniowe pomaga nam zaoszczędzić pieniądze - mądre przechowywanie minimalizuje marnowanie. Pamiętaj, wyrzucając do kosza zepsutą szynkę tak naprawdę wyrzucasz pieniądze. Poza tym pakowanie próżniowe jest eko. Dostępne na rynku pojemniki albo woreczki wielokrotnego użytku nie tylko pozwolą nam zapakować żywność w bezpieczny i higieniczny sposób, ale także zrezygnować z niepotrzebnych opakowań foliowych.




Jak zapakować żywność próżniowo?

Produkty, które chcemy przechowywać próżniowo muszą być świeże, umyte i bardzo dobrze osuszone. Tak przygotowaną żywność umieszczamy w pojemniku lub dedykowanej do tego torebce a następnie przy użyciu specjalnej pompki odsysamy powietrze. Zapakowane w ten sposób produkty lub gotowe potrawy umieszczamy w lodówce lub zamrażarce (z wyjątkiem produktów suchych jak np. orzechy lub kasze) by ograniczyć działanie światła i temperatury. W internecie znaleźć możemy szczegółowe informacje na temat tego jak długo możemy przechowywać poszczególne produkty. Warto zaopatrzyć się w tę wiedzę, bo chociaż pakując żywność próżniowo znacznie wydłużamy jej świeżość to jak wszystko inne ma ona swój termin przydatności do spożycia.




Data dodania: 25-03-2021