Darmowa wysyłka przy zamówieniach od 150 zł! KuchniaAkcesoria Kuchenne
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenne
Garnki
Komplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfanny
Patelnie
Patelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywki
Noże
Zestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na noże
Pojemniki na żywność
ChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówki
CzajnikiNaczynia do zapiekaniaNaczynia Żeliwne
JadalniaZastawa stołowa
BulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupy
Na stół
Tace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stół
Sztućce
Sztućce na sztukiZestawy sztućców
Artykuły barowe
Kieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakery
Przygotowanie napojów
Zaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawy
Artykuły dla dzieciKosze piknikowe
Sprzęt AGDDuże AGD
Chłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGD
Małe AGD
BlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarki
Pozostałe AGDDodatki do AGD
DomŁazienka
Akcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaDywaniki łazienkoweMydelniczki
Organizacja
PojemnikiStojakiWieszaki
Sprzątanie
Akcesoria do sprzątaniaKosze na śmieci
Dekoracje
LampyLustraPoduszkiZegaryOzdoby na ścianęWazony
Zapachy
ŚwieceŚwiecznikiOdświeżacze
Meble
BiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStoły
Baterie kuchenneZlewozmywaki
GrillGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneOgródDekoracje ogrodoweMeble ogrodowePromocjeLato w ogrodzie i na stoleLetnia Promocja KitchenAidPrezenty ślubneWakacyjny wyjazdWielka wyprzedaż Zwilling Producenci AGD
Smeg KitchenAid Hurom WMF Zwilling Dualit
Garnki i patelnie
WMF Zwilling Fissler Demeyere Ballarini Moneta Staub Skeppshult Riess
Akcesoria Kuchenne
Kyocera Miyabi Joseph Joseph Oxo Brabantia Monbento Wesco Kilner Gefu
Zastawa Stołowa
Villeroy&Boch Krosno Krzysztof Lubiana
Meble
Dutchbone HK Living It's about Romi Zuiver Good&Mojo Kooduu
Grill
Monolith Outdoorchef Petromax Rösle
Przybory kuchenneDeski do krojeniaDurszlaki i cedzakiSuszarki i akcesoria do myciaAkcesoria do pieczeniaWyciskarki do sokuFartuchy i rękawice kuchenneKomplety przyborówMłynki do przyprawObieraczkiTarkiSuszarki do sałatyWagi kuchenneSitkaInne akcesoria kuchenneZobacz wszystkoKomplety garnkówGarnki żeliwnePojedyncze garnkiGarnki do gotowania na parzeGarnki do makaronuSzybkowaryBrytfannyZobacz wszystkoPatelnie nieprzywierającePatelnie stalowePatelnie ceramicznePatelnie żeliwnePatelnie grillowePatelnie do naleśnikówPatelnie wokPokrywkiZobacz wszystkoZestawy nożyNoże kuchenneNoże do seraNoże do pizzyNoże do chlebaNoże do filetowania rybOstrzałka do nożyBloki na nożeZobacz wszystkoChlebakiPojemniki szklanePojemniki plastikowePojemniki metalowePojemniki hermetycznePojemniki próżnioweŚniadaniówkiZobacz wszystkoCzajnikiNaczynia do zapiekaniaNaczynia ŻeliwneZobacz wszystkoBulionówkiCukierniceDzbankiFiliżankiInna porcelnaKomplety talerzyKubkiPółmiski i paterySalaterki i miseczkiSerwisy kawoweSerwisy obiadoweSerwisy obiadowo kawoweSosjerkiSpodki do filiżanekTalerze na sztukiWazy do zupyZobacz wszystkoTace i miskiButelki na oliwę i ocetPrzyprawnikiMaselnicePucharki do lodówDo jajekKlosze do potrawSerwetkiInne akcesoria na stółZobacz wszystkoSztućce na sztukiZestawy sztućcówZobacz wszystkoKieliszki/lampki do winaSzklanki do napojówKieliszki do szampanaKieliszki do koniakuKieliszki do wódkiKarafkiSzklanki do whiskySzklanki do kawy i herbatyPokale i kufle do piwaAkcesoria do winaKorkociągiAkcesoria barmańskieShakeryZobacz wszystkoZaparzacze do herbatyTermosyButelkiKawiarki i kafeteryFrench PressAkcesoria do parzenia kawyZobacz wszystkoArtykuły dla dzieciKosze piknikoweZobacz wszystkoChłodziarka na winoKuchenki mikrofaloweKuchenki wolnostojąceLodówkiOkapyPanele ściennePiekarnikiPralkiPłyty kuchenneZmywarkiPozostałe Duże AGDAkcesoria do dużego AGDZobacz wszystkoBlenderyCzajniki ElektryczneEkspresy do kawyMalakseryMikseryMłynki do kawySpieniacze do mlekaSzuflada do naczyńTosteryWyciskarkiZobacz wszystkoPozostałe AGDDodatki do AGDZobacz wszystkoAkcesoria łazienkowe Dozowniki do mydłaDywaniki łazienkoweMydelniczkiZobacz wszystkoPojemnikiStojakiWieszakiZobacz wszystkoAkcesoria do sprzątaniaKosze na śmieciZobacz wszystkoLampyLustraPoduszkiZegaryOzdoby na ścianęWazonyZobacz wszystkoŚwieceŚwiecznikiOdświeżaczeZobacz wszystkoBiurkaFoteleKrzesłaNarożnikiPodnóżkiSofyStolikiStołyZobacz wszystkoBaterie kuchenneZlewozmywakiZobacz wszystkoGrille domoweGrille elektryczneGrille gazoweGrille kompaktoweGrille węgloweKociołki żeliwneAkcesoria do grillaGrille ceramiczneZobacz wszystkoDekoracje ogrodoweMeble ogrodoweZobacz wszystkoLato w ogrodzie i na stoleLetnia Promocja KitchenAidPrezenty ślubneWakacyjny wyjazdWielka wyprzedaż ZwillingZobacz wszystko Smeg KitchenAid Hurom WMF Zwilling Dualit WMF Zwilling Fissler Demeyere Ballarini Moneta Staub Skeppshult Riess Kyocera Miyabi Joseph Joseph Oxo Brabantia Monbento Wesco Kilner Gefu Villeroy&Boch Krosno Krzysztof Lubiana Dutchbone HK Living It's about Romi Zuiver Good&Mojo Kooduu Monolith Outdoorchef Petromax Rösle

Rodzaje ciast do wypieków

W zależności od przepisu ciasto można przygotować na słono lub na słodko, do wytrawnego obiadu lub jako słodki deser. Może być idealną bazą do reszty składników, dodatkiem o ciekawej strukturze lub głównym elementem potrawy. W tym artykule poznasz zastosowanie oraz przybliżony sposób przygotowania najpopularniejszych rodzajów ciast do wypieków.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe może przygotować na dwa różne sposoby w zależności od jego zastosowania. Słodkie wykorzystujemy do pieczenia między innymi babek, bułeczek, pączków, rogalików oraz strucli. Słone znajdziemy w przepisach na spody do pizzy, focaccię oraz chleby różnego rodzaju.


Na ciasto słodkie składają się mąka pszenna, drożdże, jajka, cukier, podgrzane mleko oraz masło lub olej. Na ciasto słone - mąka pszenna, drożdże, ciepła woda, sól oraz oliwa.


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, natomiast mleko lub woda lekko podgrzane aby aktywować drożdże. Zbyt niska temperatura może spowodować że ciasto będzie dłużej rosnąć lub wcale nie urośnie. Musimy też uważać żeby składniki nie były zbyt gorące, temperatura powyżej 37°C może uszkodzić drożdże piekarskie, powyżej 48°C uszkodzi suszone a powyżej 54°C drożdże instant. Zbyt duża ilość soli lub zbyt wczesne jej dodanie może spowodować że drożdże zostaną odwodnione zanim zdążą się rozmnożyć.

Ciasto drożdżowe



Ciasto kruche

Przepisów wykorzystujących ciasto kruche jest tak dużo jak tych z ciastem drożdżowym. Dzięki swojej strukturze która lepiej zachowuje kształt spotkamy się z różnorodnymi formami jak ciasteczka, spody do tart, mazurków i wiele innych. Klasyczne ciasto składa się przeważnie z mąki, tłuszczu oraz cukru w proporcjach 3:2:1. Często te proporcje są dostosowywane do wymagań przepisu.


Najlepszą mąką na ciasto jest pszenna o niskiej zawartości glutenu. Aby uzyskać większą kruchość możemy zastosować mąkę krupczatkę, lub dodać trochę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Najlepszym tłuszczem będzie prawdziwe masło ale możemy je zastąpić dobrej jakości margaryną do pieczenia. Cukier puder sprawdzi się lepiej niż granulowany. Często dodawane są żółtka jajek, białka nadadzą ciastu większą twardość. W niektórych przepisach zamiast jajek znajdziemy śmietanę albo jogurt, uzyskane ciasto będzie bardziej elastyczne. Ciasto należy wyrabiać krótko i schładzać w lodówce aby nie ześlizgiwało się z brzegów foremki.

Tarta

Ciasto biszkoptowe

Najpopularniejszym zastosowaniem ciasta biszkoptowego jest baza do tortu. Aby wyszło trzeba uważnie przestrzegać wybranego przepisu. Kluczowymi składnikami są jajka, cukier, mąka pszenna oraz skrobia ziemniaczana. Jeżeli robimy ciemny biszkopt to oczywistym składnikiem jest kakao.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę i skrobię należy przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać partiami cukier oraz żółtka nadal ubijając. Po ubiciu wsypać i delikatnie wymieszać szpatułką mąkę. Jeżeli w trakcie pieczenia biszkopt opada to prześledź dokładnie wybrany przepis, białka mogą być przebite, albo opadły przy zbyt intensywnym mieszaniu składników. Do składników można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia ale przy poprawnie ubitych białkach nie będzie potrzebny. Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu. Aby sprawdzić czy jest gotowy wystarczy zanurzyć w nim patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy.

Tort

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest uzyskiwane przez zaparzenie mąki pszennej wrzącą wodą z tłuszczem oraz wmieszanie jaj. Jego głównym zastosowaniem są ptysie, eklerki, churros, oraz karpatka. Uzyskane ciasto jest lekkie, suche, puste w środku i doskonale komponuje się z różnego rodzaju kremami.


Aby je przygotować należy zagotować w garnku wodę, rozpuścić masło lub margarynę do pieczenia. Na gotującą się mieszankę wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać aż będzie miało szklisty wygląd i będzie łatwo odchodzić od garnka. Następnie zostawić mieszankę do ostygnięcia i wmiksować jajka jedno po drugim. Gotowe ciasto można upiec według wybranego przepisu.

Churros



Ciasto francuskie

Przygotowanie ciasta francuskiego bywa czasochłonne, polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. Podczas pieczenia warstwy tłuszczu i ciasta się od siebie oddzielają dzięki parującej wodzie. Uzyskane ciasto jest lekkie o wyjątkowej strukturze w postaci cieniutkich listków.


Na ciasto składają się mąka pszenna, czasem z dodatkiem mąki krupczatki, sól, zimna woda oraz dobrej jakości masło. Pierwszym krokiem jest wymieszanie sypkich składników, wody oraz części masła i wyrobienie z nich ciasta. Następnie ciasto należy schłodzić w lodówce. Pozostałe masło należy utrzeć na gładką masę, wyłożyć na folię spożywczą, rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm i schłodzić.


Schłodzone ciasto rozwałkowuje się na kwadrat o szerokości równej przekątnej prostokąta masła. Masło wykłada się na cieście pod kątem 45° i zawija jak kopertę. Następnie rozwałkowuje się zalepione ciasto na prostokąt, składa na 3 części i schładza w lodówce. Proces rozwałkowywania i chłodzenia należy powtórzyć około 6 razy. Gotowe ciasto można zastosować do różnego rodzaju przepisów.

croissant



Data dodania: 24-10-2019