Jak prawidłowo serwować potrawy?

Powszechnie wiadomo, że pięknie podane jedzenie sprawia, że mamy na nie wielka ochotę – nawet, gdy nie jesteśmy głodni. Dzieje się tak za sprawą elementów wykorzystanych do ekspozycji przygotowanych potraw. Duże znaczenie ma tutaj porcelana. Jak podać gościom przystawki, zupę czy też ciasta? Warto wykorzystać do tego wazę, paterę oraz różnego rodzaju półmiski. Jakie produkty wziąć pod uwagę, by nasz stół wyglądał jak z programu kulinarnego?
 

 

Przekąski – jak serwować?

Nie trudno zauważyć, że nikt do podawania przekąsek nie wykorzystuje standardowych talerzy. Zwykle małe kanapeczki, które przygotujemy podajemy na półmiskach. Warzywną sałatkę podamy w misce, a do zupy użyjemy wazy. To standardowe zasady, których powinniśmy przestrzegać. Warto pamiętać o tym, że gdy podajemy zupę w wazie, to talerze głębokie powinniśmy rozłożyć, gdy nasi goście skończą spożywać przystawki. Nie stawiamy na stole od razu talerzy głębokich.

Ciasto

Do podawania ciasta powinniśmy wykorzystywać patery zamiast półmisków. W sprzedaży dostępne są patery jedno i wielopoziomowe. Dostępne są również porcelanowe patery, które nadadzą się idealnie do serwowania wszelakich tortów.

Zupy

W celu prawidłowego podawania zup warto wykorzystać wazy. Szczególnie polecamy wazę porcelanową Lubiana Victoria. Nieregularny kształt na bazie prostokąta, który posiada zaokrąglone brzegi zmieści aż 2,7 litra płynów. Możemy ją bez problemu podgrzewać w kuchence oraz myć w zmywarce.

Sałatki w salaterkach

Każdy z nas chce, aby sałatka, na którą poświęciliśmy bardzo dużo czasu, wyglądała wręcz idealnie. Dlatego nie podajemy jej gościom, na byle jakim elemencie. Najestetyczniejszy efekt osiągniemy, kiedy sałatkę na stole postawimy w salaterce. Ceny takich salaterek nie są duże, a gwarantują zadowolenie osoby, która do prezentacji potrawy takowe wykorzysta.
 


Zastawa stołowa

Data dodania: 08-06-2018