Przepis
Skoro już wiemy,że warto spożywać dynię nie tylko w okresie popularnego święta Halloween. Wypróbujcie świetny przepis na przepyszną zupę krem z dyni.
Składniki:
- 1 mała dynia (do 1 kg)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
- 1 mała cebula
- sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
- trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)
Przygotowanie:
Dynię należy umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, cebulę i marchewki, obrać i pokroić w kostkę.
Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości. Zupę zmiksować np. blenderem na krem. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).