Z garnkami Cocotte Special marki Staub, nasze potrawy będą wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Firma Staub słynie z przepięknych i funkcjonalnych naczyń, które się na stole wyglądają perfekcyjnie.
Garnek Cocotte Special 470 ml zielony wykonany został z ceramiki, która zapewni mu wytrzymałość dzięki czemu będzie służył przez długie lata. Naczynie może być używane w piekarniku oraz kuchence mikrofalowej. Ciekawy kształt naczynia sprawi, że serwowane w nim potrawy będą się pięknie prezentować. Wyposażony jest w wygodne uchwyty oraz poręczną gałkę pokrywki, które dobrze się trzyma nawet w rękawicach kuchennych.
Linia: | Cocotte Special |
Materiał: | ceramika |
Kolor: | zielony, biały |
Średnica: | 13 cm |
Wysokość: | 11,8 cm |
Szerokość: | 17 cm |
Pojemność: | 470 ml |
Waga: | 0,7 kg |
Staub to francuska firma o klikudziesięcioletniej tradycji. Słynie ona z produkcji emaliowanych garnków żeliwnych, ceramicznych naczyń do zapiekania potraw i serwowania. Wszystkie produkty tej marki charakteryzują się ciekawymi kształtami i przepięknymi kolorami. Dzięki nim gotowanie stanie się prawdziwą pasją.
Ojczyzną marki Staub jest Alzacja we Francji, a dokładniej miasto Turckheim, gdzie w nieczynnej fabryce artyleryjskiej, Francis Staub zaprojektował i wprowadził do produkcji swój pierwszy żeliwny garnek emaliowany. Był to rok 1974. W późniejszym czasie firma przeniosła się do Merville, gdzie działa do dziś.
W 2008 roku firma prowadziła trzy zakłady produkcyjne we Francji, spółkę Join Venture w Japonii, a także oddział marketingowy w Stanach Zjednoczonych. W tym samym roku Staub sprzedał większą część udziałów grupie Zwilling, jednak ciągle pozostaje niezależną marką.
Produkcja firmy opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu masywnych naczyń z żeliwa, z wykorzystaniem tradycyjnych metod odlewnictwa, połączonych z nowoczesnymi technologiami. Wśród żeliwnych naczyń znajdziemy np.: garnki La Cocotte, Cocotte Specials, a także patelnie Chistera Baraister. Każde z naczyń po odlaniu i wyczyszczeniu poddawane jest długotrwałemu procesowi emaliowania, który polega na wielokrotnym nakładaniu kolorowej powłoki i wypalaniu jej w temperaturach rzędu 1000 °C. Emalia ta zapobiega uszkodzeniom oraz chroni żeliwo przed niekorzystnym wpływem wilgoci i nadaje naczyniom pięknego wyglądu. Istotną cechą garnków żeliwnych Staub jest specjalna faktura pokrywek, umożliwiająca równomierne skraplanie się pary, dzięki czemu potrawy są idealnie nawilżone. Wśród naczyń żeliwnych Staub znajdziemy również zestawy do fondue.
Oprócz żeliwnych garnków i patelni firma produkuje również naczynia ceramiczne do zapiekania potraw, poddane identycznemu procesowi emaliowania. Są to naczynia z serii: Cooking, Xs - Minis, Sur La Table Minis oraz garnuszki ceramiczne Mini Cocotte i Cocotte Specials. Wśród produktów firmy Staub znajdziemy również naczynia ceramiczne do serwowania (linia Serving), a także cały szereg akcesoriów kuchennych, np. wkłady do gotowania na parze.
“ szybko, sprawnie, konkurencyjne ceny, towar dobrze zapakowany. Polecam! ”