Firma Ballarini założona została 1889 roku przez Paolo Ballarini, we włoskim mieście Rivarolo Montovano. Początkowo zajmowała się produkcją różnego rodzaju przedmiotów metalowych, a także naczyń i akcesoriów kuchennych. W późniejszych latach zarządzanie firmą przejął syn Paolo, Angelo Ballarini, który wprowadził wiele ważnych zmian technologicznych, mających ogromny wpływ na późniejsze funkcjonowanie firmy. W 1924 roku rozpoczęto budowę kolejnej fabryki, a po zakończeniu II wojny światowej firma zajmowała się produkcją elementów wykonywanych z aluminium oraz emaliowanych blach. W 1960r. firma została zreformowana i zajęła się wyłącznie produkcją naczyń kuchennych z nieprzywierającymi powłokami. W latach 80' tych firma nawiązała współpracę z brytyjską firmą Du Pont, która produkowała i dostarczała teflon, wykorzystywany do tworzenia powłok antyadhezyjnych. Jednak w kolejnych latach zaczęto stosować o wiele wytrzymalsze powłoki takie jak: Keravis, Granitium czy Titanium Extreme, do których wykorzystano cząstki mineralne. Powłoki te charakteryzują się ogromną wytrzymałością na uszkodzenia i ścieranie.
Ballarini była wielokrotnie nagradzana, między innymi otrzymała wyróżnienie w projekcie dla dzieci "Cucinando s'impara"na gali Grandesign Etico International Award w 2013r., nagrodę Horeca24 Innovation of the Year 2013, w tym samym roku firma zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Best Green Style podczas gali Home Style Award, która miała miejsce na prestiżowych targach Interior Lifestyle China.
Od niedawna firma Ballarini jest częścią firmy Zwilling - jednego z największych producentów sprzętu kuchennego na świecie, który wykupił większość udziałów firmy.
“ Szybka wysyłka, produkty najwyższej jakości. Świetny kontakt telefoniczny, przed zamówieniem miałam kilka pytań, pani z którą rozmawiałam była bardzo pomocna. Dziękuję! ”